StoryEditor

U Crnoj Gori zbog neradne nedjelje krenuli otkazi

Piše D  /  18.01.2020., 08:01h

Kako su objavile Vijesti.me, iz šoping centra koji se nalazi u Podgorici priopćili su da će se broj ljudi koji će ostati bez posla još povećavati, sukladno procesu optimizacije radnih mjesta "koji je još uvijek u tijeku". Pad prometa pritom se odnosi na odjeću, obuću i modni accessoire, a nije zabilježen kod supermarketa.

U tom šoping centru primojetili su da građani Podgorice i Crne Gore nedjeljom odlaze u šoping u Skadar, Trebinje i Dubrovnik, gdje nedjeljom rade trgovine s modnim artiklima.

Tvrtke koje upravljaju šoping centrima u Crnoj Gori tražile su od udruge poslodavaca da zatraži ocjenu ustavnosti ovog zakona. Pritom ističu da su šoping centri u svim država regije i u većini europskih zemalja izuzeti od zabrane rada vikendom.

Zatražena ocjena ustavnosti

Crnogorske Vijesti.me također navode kako je Hrvatska dva puta pokušala zakonom zabraniti rad nedjeljom, ali je Ustavni sud oba puta poništavao te zabrane zbog narušavanja slobode poduzetništva.

Crnogorski Ustavni sud je pribavio mišljenja potrebna za ocjenu ustavnosti dijela Zakona o unutarnjoj trgovini kojim se nedjelja i državni praznici uvode kao neradni dani, tako da bi se odlučivanje o ovoj inicijativi moglo naći već na nekoj od sljedećih sjednica Ustavnog suda u Podgorici, prenosi Index.hr.

Prema važećem zakonu, definirani su izuzeci koji će i dalje moći raditi ovim danima - ljekarne, pekare, tržnice, benzinske postaje, prodavaonice pogrebne opreme, cvjećarnice, kiosci tiska, poljoprivredne ljekarne, maloprodajni objekti unutar zračnih luka, luka, željezničkih i autobuskih postaja, štandovi na sajmovima i festivalima i trgovačka skladišta na veliko. Nakon stupanja na snagu javili su se prvi problemi jer su benzinske postaje u svojim maloprodajnim objektima počele prodavati robu široke potrošnje, pa i pakiranu hranu, te su time postale trgovine koje rade nedjeljom.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 00:33