StoryEditor
crna gora

U crnogorskim zračnim lukama pronađena oprema ukradena s Ćilipa 1991.

Piše desk  /  26.09.2023., 14:12h

Crnogorski premijer Dritan Abazović objavio je u utorak da je prilikom popisa imovine crnogorskih aerodroma pronađena i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena iz zračne luke Ćilipi u napadu JNA na Dubrovnik 1991-1992.

Abazović na društvenoj mreži X objavio fotografije opreme za koju se vjeruje da je ukradena s Ćilipa, te je napisao da je ona upućena u crnogorsko tužiteljstvo.  

“Nakon 30 godina, zahvaljujući vodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena s Aerodroma Ćilipi, tijekom napada na Dubrovnik 1991-1992, najsramnije stranice crnogorske povijesti koju je ispisalo tadašnje vodstvo Crne Gore", napisao je Abazović na Facebooku. 

On je dodao da za razliku od prethodnih vlada, ova ne bježi od prošlosti već se s njom suočava kako buduće generacije iste pogreške ne bi ponavljale. 

"Vodimo transparetnu politiku, ispravljamo brojne nepravde i učimo važne povijesne lekcije. O svemu ovome danas je obaviješteno nadležno tužiteljstvo, a ministarstvo vanjskih poslova će o istom službenim putem upoznati i kolege iz Hrvatske", poručio je Abazović. 

Oprema koju su JNA i crnogorski rezervisti ukrali s Ćilipa jednim dijelom, kako se vjeruje, završio je u zračnoj luci Tivat, a većina u zračnim lukama u Beogradu, Nišu i Podgorici. 

Vrijednost opreme koja je otuđena iz dubrovačke zračne luke, prema tvrdnjama nekadašnje uprave aerodroma "Ćilipi" iznosi 10 miliijuna eura. 

Dnevnik.ba

24. srpanj 2024 09:48