StoryEditor

U četvrtak EU o uvođenju sankcija Turskoj

Piše D  /  07.12.2020., 11:12h

Dvadesetsedam ministara, koji su dobili zadatak da procijene teren za uvođenje ekonomskih sankcija Ankari, nisu išli dalje od jednoglasnog zaključka da je Turska pojačala napetosti od listopada, kada su čelnici EU uputili prijetnju uvođenjem kaznenih mjera u prosincu, prenosi Fena.

- Nažalost nismo uočili mnogo napretka ili poboljšanja od posljednjeg sastanka Europskog vijeća - izjavio je šef europske diplomacije Josep Borrell novinarima, misleći na samit održan 1. i 2. listopada na kome su čelnici EU dali vremena Ankari da pronađe diplomatsko rješenje.

- Nismo uočili suštinske promjene pravca u turskom ponašanju. Upravo suprotno, situacija se u nekoliko aspekata pogoršala - kazao je Borrell, koji je predsjedao sastankom.

NATO saveznica i pretendent na članstvo u EU, Turska, tvrdi da polaže pravo na gasne resurse u vodama istočnog Mediterana na koje također polažu pravo Grčka i Cipar, u sporu koji je pojačao teritorijalne pretenzije na podijeljeni otok Cipar, oko morskih granica Grčke i Turske i nezadovoljstvo širom vanjskom politikom Turske, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 22:43