Article_Top_970x250

U Češkoj se pojavila ptičja gripa

visoko zarazan virus

U Češkoj se pojavila ptičja gripa

sij 18, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Damir Spehar/PIXSELL

Ptičja gripa posljednji put je u Češkoj izbila 2017. kada je pogodila i druge europske zemlje, navodi novinska agencija CTK.

U Češkoj se ponovno pojavila ptičja gripa, tri godine nakon što su u toj zemlji morali ubiti gotovo 100.000 ptica, objavila je u subotu češka državna veterinarska služba. 

Visoko zarazan virus H5N8 otkriven je na maloj farmi peradi u mjestu Stepanov nad Svratkou, 20 kilometara sjeveroistočno od Brna.  Virus su vjerojatno prenijele divlje ptice koje obitavaju uz vodu.

Šest kokoši uginulo je od ptičje gripe, a ostatak sitne stoke je ubijen. Utvrđeno je "zaraženo" područje u krugu tri kilometra od farme, a vlasti savjetuju poljoprivrednicima koji se bave peradarstvom da pokušaju spriječiti kontakt životinja s farme i divljih ptica. 

Ptičja gripa je zarazna bolest koja najviše pogađa kokoši, purane i patke. 

Zasad u Češkoj nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze čovjeka. Posljednjih tjedana se isti virus H5N8 pojavio u Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj i Rumunjskoj.  Ptičja gripa posljednji put je u Češkoj izbila 2017. kada je pogodila i druge europske zemlje, navodi novinska agencija CTK.

Tada su ubijeni milijuni ptica, a samo u Češkoj 98.000, prenosi Hina.

Dnevnik.ba