Article_Top_970x250

U CENTRU EPIDEMIJE U Wuhanu se nalazi četvero Hrvata

koronavirus

U CENTRU EPIDEMIJE U Wuhanu se nalazi četvero Hrvata

sij 25, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Četvero hrvatskih državljana nalazi se trenutno u kineskom gradu Wuhanu, epicentru epidemije opasnog koronavirusa, potvrdilo je u subotu hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) i savjetovalo da se ne putuje u to područje.

Koronavirus je dosad usmrtio najmanje 41 osobu i zarazio gotovo 1300 diljem svijeta otkako je krajem prošle godine otkriven u Wuhanu, oko 800 kilometara od Šangaja.

MVEP je u subotu potvrdio kako se četiri hrvatska državljana nalaze u tom gradu s 11 milijuna stanovnika u pokrajini Hubei, javlja Hina.

Većina zaraženih i gotovo svi umrli su u Hubeiju gdje su dužnosnici uveli stroge restrikcije za putovanja i za javna okupljanja.

Ministarstvo je savjetovalo građanima da ne putuju u taj dio Kine i pozvalo ih da prate obavijesti kineskih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije. 

Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti objavio je da su slučajevi potvrđeni i u Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Vijetnamu, Nepalu, Maleziji, Francuskoj i Australiji.

U centru očekuju daljnje širenje tog virusa ranije nepoznatog medicini. Koronavirus obično napada životinje, ali u nekim se slučajevima može prenijeti i na ljude, poput epidemije SARS-a 2003.

Virus je izazvao alarm, no još uvijek je mnogo nepoznanica, poput one koliko je zapravo opasan te koliko se lako širi među ljudima. Virus može izazvati upalu pluća koja je u nekim slučajevima bila smrtonosna.

Vlasti u Hubeiju počele su u četvrtak zatvarati gradove u pokušaju da spriječe širenje virusa. Karantene su uvedene u najmanje 13 gradova u kojima ukupno živi više od 43 milijuna ljudi. Prekinut je javni promet i zatvoreni su aerodromi i željezničke postaje, prenosi FENA.

Dnevnik.ba