StoryEditor
domovinski rat

U Bugojnu obilježena 30. obljetnica razmjene logoraša iz logora "Stadion"

Piše fena  /  19.03.2024., 16:03h

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović boravio je danas u Bugojnu, gdje se na blagdan svetog Josipa obilježava 30. obljetnica razmjene bugojanskih logoraša iz logora „Stadion“.

Današnjoj značajnoj obljetnici prisustvovalo je visoko izaslanstvo, članovi Predsjedništva i ostali dužnosnici Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, te Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Program je započeo jučerašnjim prikazivanjem filma „Zidine“ koji govori o logorima za Hrvate na području Bosne i Hercegovine tijekom Domovinskog rata. Dok je danas, na samu obljetnicu organizirano  polaganje vijenaca i paljenje svijeća za sve poginule, nestale i umrle Hrvate Bugojna tijekom Domovinskog rata na Spomen obilježju u gradskom katoličkom groblju Sultanovići, a nakon toga je uslijedila sveta Misa u Crkvi Sv. Ante Padovanskog u Bugojnu.

"Godine i desetljeća već prolaze ali ono što je najvažnije, nismo dozvolili da se zaboravi žrtva bugojanskih Hrvata. Nakon 30 godina  imamo i jednu novu pravnu dimenziju i uvjeren sam, koliko god spora pravda bila, da će ipak doći i da ćemo moći u miru konačno razmišljati o budućnosti posebno obitelji stradalih. Bezbroj je logora u BiH bilo i ne možemo prestati razmišljati o tome dok ne procesuiramo svakog zločinca i pronađemo sve za kojima tragamo" kazao je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH dr. Dragan Čović danas u Bugojnu gdje Hrvati obilježavaju 30. obljetnicu razmjene 294 logoraša iz logora stadiona NK Iskra. Podsjećamo, oni su razmijenjeni u Mostaru nakon više od osam mjeseci provedenih u logorima Armije RBiH. Miroslav Zelić, predsjednik udruge Hrvatskih logoraša BiH kazao je u izjavi medijima da kroz postupak koji se trenutno vodi protiv Dževada Mlaće i Selme Cikotića očekuju da će konačno biti otkrivena i mjesta gdje se nalaze posmrtni ostaci još 15 nasilno odvedenih i likvidiranih logoraša.

Sama obljetnica je od velikog značaja za sve Hrvate, posebice one u Bugojnu. Važno je podijeliti bol i suosjećanje sa obiteljima zarobljenih, nestalih, poginulih i raseljenih Hrvata Bugojna s naglaskom u vjeru pravde i istine.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 14:19