StoryEditor

U Britaniji se pojavila ptičja gripa

Piše D  /  11.12.2019., 05:12h

Svih 27.000 ptica koje se nalaze na farmi bit će eutanazirano jer je utvrđeno da mnoge od njih imaju ptičju gripu H5, priopćio je jučer britanski Odjel za okoliš, hranu i ruralna pitanja, a prenosi The Guardian.

Soj je identificiran kao nisko patogena ptičja gripa. Državna agencija za javno zdravstvo Engleske (PHE) saopćila je da je rizik za javno zdravlje vrlo nizak, a Agencija za kontrolu hrane (FSA) objavila je da je sve u redu s prehrambenim proizvodima na tržištu te da su kupci sigurni ako dobro prokuhaju peradarske proizvode, uključujući jaja.

"Ptičja gripa prvenstveno je bolest ptica, a rizik za zdravlje šire javnosti vrlo je mali. U svrhu predostrožnosti, preporučujemo antivirusne lijekove onima koji su imali kontakt s oboljelim pticama, kao što je uobičajena praksa", rekao je liječnik Gavin Dabrera, savjetnik za javno zdravstvo u PHE-u.

Radi se o prvoj pojavi ove bolesti u Velikoj Britaniji od siječnja 2017. kada je u Lancashireu i Lincolnshireu potvrđeno da tisuće ptica boluje od soja H5N8.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 07:53