Article_Top_970x250

U Britaniji se pojavila ptičja gripa

na farmi pilića u Suffolku

U Britaniji se pojavila ptičja gripa

pro 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Ilustracija

Slučajevi zaraze ptičjom gripom među peradi potvrđeni su na farmi pilića u Suffolku.

Svih 27.000 ptica koje se nalaze na farmi bit će eutanazirano jer je utvrđeno da mnoge od njih imaju ptičju gripu H5, priopćio je jučer britanski Odjel za okoliš, hranu i ruralna pitanja, a prenosi The Guardian.

Soj je identificiran kao nisko patogena ptičja gripa. Državna agencija za javno zdravstvo Engleske (PHE) saopćila je da je rizik za javno zdravlje vrlo nizak, a Agencija za kontrolu hrane (FSA) objavila je da je sve u redu s prehrambenim proizvodima na tržištu te da su kupci sigurni ako dobro prokuhaju peradarske proizvode, uključujući jaja.

"Ptičja gripa prvenstveno je bolest ptica, a rizik za zdravlje šire javnosti vrlo je mali. U svrhu predostrožnosti, preporučujemo antivirusne lijekove onima koji su imali kontakt s oboljelim pticama, kao što je uobičajena praksa", rekao je liječnik Gavin Dabrera, savjetnik za javno zdravstvo u PHE-u.

Radi se o prvoj pojavi ove bolesti u Velikoj Britaniji od siječnja 2017. kada je u Lancashireu i Lincolnshireu potvrđeno da tisuće ptica boluje od soja H5N8.

Dnevnik.ba