StoryEditor
nakon velikih priča

U Bosnu i Hercegovinu stigao rezervni bataljun ali ne NATO-a

Piše desk  /  11.04.2024., 12:26h

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je jučer da NATO šalje bataljun rezervnih snaga u BiH. Ipak, u našu zemlju su stigle rezervne snage EUFOR-a iz Francuske.

Prema dostupnim medijskim informacijama iz ministarstva obrane Bosne i Hercegovine i EUFOR-a u našu zemlju stigle su snage EUFOR-a, a ne NATO-a. Ipak, Zvizdić je usprkos tome tvrdio drugačije.

"NATO u BiH šalje bataljun rezervnih snaga kao podršku vojnoj misiji EUFOR Althea. Dugoočekivana i strateški izuzetno važna odluka za gašenje secesionističkih i iredentističkih ideja i očuvanje mira i stabilnost", poručio je Zvizdić jučer na Twitteru.

Početkom ovog mjeseca ministar obrane Zukan Helez sastao se sa zapovjednikom EUFOR-a generalmajorom Laszlom Sticzom u Butmiru. Tom prilikom Sticz je kazao čiji bataljun stiže u BiH.

"Francuske snage iz sastava strateških rezervnih snaga EUFOR-a bit će raspoređene sljedećeg tjedna i ostat će ovdje mjesec dana. Zajedno sa trupama iz Rumunije i Italije bit će pod zapovjedništvom EUFOR-a i činit će multinacionalni element veličine jednog bataljuna", kazao je Sticz, prenosi Klix.

Dodao je da će za ovu svrhu biti na raspolaganju blizu 250 vojnika.

Sedmog travnja EUFOR je na svojoj stranici objavio da u BiH dolaze Strateške rezervne snage EUFOR-a.

"Francuska jedinica veličine bataljuna – uz talijanske i rumunnjske vodove – čini Strateške rezervne snage EUFOR-a, te će patrolirati širom BiH i trenirati sa snagama EUFOR-a u pozorištu i elementima Oružanih snaga BiH kako bi se povećala suradnja i interoperabilnost između EUFOR-a i OS BiH. Ovo će također dodatno ojačati podršku EUFOR-a lokalnim vlastima u održavanju sigurnog i sigurnog okruženja za sve građane BiH", priopćeno je.

Raspoređivanje Strateških rezervnih snaga EUFOR-a nazvano je "Vježba Meleager".

Sve to nije spriječilo Zvizdića da tvrdi da u BiH dolaze snage NATO-a, iako iz EUFOR-a tvrde drugačije.

U današnjem saopćenju NATO je pozdravio privremeno raspoređivanje "strateških rezervnih snaga u Bosni i Hercegovini, kao podršku operaciji Althea koju vodi EU.

"EUFOR igra ključnu ulogu u održavanju sigurnog i zaštićenog okruženja, uz podršku NATO-a, prema Berlin plus aranžmanima", navodi se u odgovoru iz centrale u Briselu.

S tim u vezi EUFOR je na svom X profilu danas objavio da su pripadnici rezervnih snaga EUFOR-a iz Francuske već stigli u BiH.

"Pripadnici Strateških rezervnih snaga (SRF) EUFOR-a već su u Bosni i Hercegovini, a sada je stigla i njihova oprema. Uskoro će vršiti patrole širom BiH i obuku sa snagama EUFOR-a na terenu i s pripadnicima Oružanih snaga BiH", priopćeno je.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 16:35