Article_Top_970x250

U bošnjačkoj javnosti otvorena hajka na novinara Matu Đakovića: Treba te strijeljati kad dođeš u Tuzlu

posljedice širenja špekulacija

U bošnjačkoj javnosti otvorena hajka na novinara Matu Đakovića: Treba te strijeljati kad dođeš u Tuzlu

ožu 14, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Nakon što je portal Zurnal.info objavio insinuacije da je hrvatska oabještajna zajednica povezana bh. vehabijama, krenula je hajka i pozivi na linč novinara Mate Đakovića koji je etiketiran kao jedan od sudionika navodne afere.

Na novinara Matu Đakovića otvorena je medijska hajka nakon što je portal Zurnal.info objavio da je bio umiješan u navodnu aferu u kojoj su hrvatske obavještajne službe pokušavale vrbovati vehabije.

Izdvojili smo samo jedan u nizu komentara na društvenim mrežama koji pozivaju ubojstvo novinara Đakovića. Riječ je o komentaru s facebook stranice sarajevskih dnevnih novina Oslobođenje.

-Ovo je bolestan um napravio, ali ja znam odakle pušu vjetrovi, rekao je Mato Đaković, urednik emisije Telering koja se emituje na RTRS-u povodom informacija koje je objavio portal Žurnal.info o navodnom vrbovanju selefija za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojkog kantona, a u kojem je, prema pisanju pomenutog portala veza bio Đaković.

Đaković je demantirao sve i jedan navod iz teksta portala Zurnal.info, inače bliskog bošnjačkom obaještajnom podzemlju.

- U životu nisam bio u kontaktu ni sa kakvom obavještajnom službom. Možda sam im interesantan kao i ovim našim, ali Bože moj, nemam ništa protiv toga. Oružje sam zadnji put nosio u JNA, a čak ni u ovom posljednjem ratu nisam imao oružje jer sam radio kao novinar tako da uopšte ne vidim kako i po kojem osnovu mene povezuju za bilo šta. U selu Dubnica koje se nalazi negdje kod Kalesije nikad nisam bio, u Zenici nisam bio zadnjih 15 godina. To su sve konstrukcije i zato sam danas demantovao sve ove informacije i naravno nakon toga će uslijediti tužbe protiv Žurnala i Avde Avdića, kao i Dragana Mektića. Drago mi je da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet. Neka se svi saslušaju da vidimo je koje nalogodavac jer ovo je stavljanje mete na glavu. I to što su me slikali u Živinicama je protuzakonito, kazao je Đaković Oslobođenju.

S obzirom na to da je Žurnal uslikao Đakovića kako ulazi u BMW X3 s diplomatskim tablicama, pitali smo ga kako odgovara na optužbe Žurnala da mu je konzulat Hrvatske u Tuzli na čijem je čelu konzul Hrvatske u BiH Ivan Bandić dodijelio na korištenje službeno vozilo:

- To nije službeno auto hrvatske Vlade. Na njemu jesu bile plave tablice. 10. januara sam kupio auto od Ivana Bandića. To je njegov privatni automobil. Auto nisam na sebe mogao prevesti dok nisam dobio rješenje iz carinske uprave. Rješenje sam dobio 8.marta i uredno sam platio porez i carinu na to auto. Auto je danas moje. Jednom prilikom sam Bandiću rekao da mi je automobil pokvaren i da želim kupiti drugi. Tada mi je Bandić rekao da ima jedno koje mu ne treba i koje želi prodati kako bi kupio sebi drugi, novi automobil. Sad su mene zadeverali, možda ima "bubica" u autu. Neko pokušava da me osramoti, a u 27 godina moje novinarske karijere nikad me niko nije tužio. Uz to moram reći da ja ovu zemlju volim više svi oni gore koji ovo rade, kaže Đaković.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250