StoryEditor

U Blagaju ponovno stanuje bjeloglavi sup koji je u BiH iskorijenjen prije dvije godine

Piše D  /  08.05.2020., 02:05h

Za njega brinu članovi Omladinskog kluba Novi val u Eko centru Blagaj, gdje je posljednji par bjeloglavih supova u BiH obitavao prije dvije godine.

Predsjednik udruge Novi val Adnan Đuliman za Klix.ba kaže kako je bjeloglavi sup po imenu Luka u vlasništvu Republike Srbije i u Blagaju je samo privremeno na oporavku od iscrpljenosti. 

‘‘To je ptica koja je markirana i puštena 7. svibnja u prirodu. Mi smo ga pratili s ekipom iz Srbije jer je na sebi imao GPS. Proveo je 15 dan na području Olova i vidjelo se da se kreće‘‘, kaže Đuliman.

No, iznenada je stigao poziv od veterinara iz Olova kojem je javljeno da su pored puta našli pticu, ne znajući o kakvoj se vrsti radi.

‘‘On je izvršio determinaciju, pregledao ga i ustanovio da je u pitanju iscrpljenost. Kupio je meso i nahranio pticu, te putem interneta tražio udrugu koj< se brine o takvim pticama i došao je do nas‘‘, pojašnjava Đuliman.

Istog dana je s ekipom iz Udruge otišao u Olovo i u transportnom kavezu za divlje životinje Luku dovezao u Blagaj.

‘‘Ptica je sada dobro i mora se oporaviti, ali definitivno neće ostati ovdje. Čim se oporavi ide u prirodu jer je to ptica iz prirode i po zakonu se ne može držati u zatvorenom", naglašava Đuliman

Cijelu priču i aktivnosti spašavanja ptice pratio je Federalni inspektor za zaštitu prirode. Tako će po svim europskim direktivama, s obzirom na to da je markirana i ima GPS u koordinaciji s ljudima iz Republike Srbije, ptica nakon oporavka biti predana njima ili puštena u prirodu negdje oko Blagaja.

Podsjetimo da su posljednji par bjeloglavih supova u BiH bili ženka Lily i mužjak Jablan koji su obitavali u Eko centru Blagaj. Uginuli su 23. studenoga 2018. od posljedica trovanja.

Bjeloglavi sup je vrsta ptica grabljivica iz porodice jastrebova s rasponom krila od 2,40 - 2,80 m. Jedna je od najvećih ptica na svijetu s dužinom od oko 100 cm i masom šest do 13 kilograma. Ove ptice su zaštićena vrsta i značajne su u prirodnom lancu jer se hrane leševima uginulih životinja i čistači su prirode.

Dnevnik.ba

19. rujan 2021 23:03