StoryEditor
krenule pripreme

U BiH već krenula potražnja za sezonskim radnicima u Hrvatskoj

Piše Desk  /  05.02.2022., 08:33h
Odlazak radnika koji rade u sektoru ugostiteljstva u inozemstvo postaje sve veći problem u BiH.

Taj problem posebno je izražen prije početka ljetne sezone na moru, a ugostitelji iz Hrvatske već su krenuli u potragu za sezonskom radnom snagom. 

Raspituju se za učenike

Svima nama zaposlenicima u cilju je raditi cijele godine, ne samo sezonski, rekla je Tina Pauk, direktorica prodaje jednog hotela na Hrvatskom primorju.

Već za 2 mjeseca stalno zaposlenima trebat će pojačanje, pa se traži oko 1000 sezonaca. Za prvih 300 već je objavljen natječaj koji se prati i u Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, ističe se.

No, dolazak ljetne sezone u Hrvatskoj ugostiteljima u BiH zadaje glavobolje.

Predsjednik Udruge radnika u ugostiteljstvu i turizmu u RS-u Željko Tatić kaže kako oni koji se žele baviti poslovima iz sektora turizma i ugostiteljstva ovdje ne vide sigurnost i prosperitet jer, kako kaže, rade za minimalne plaće.

S obzirom na to, normalno je da će otići ako dobiju bolju ponudu. U 50 posto slučajeva poslodavci u RS-u nemaju problem s nedostatkom radne snage jer cijene radnike. Ali ne znam što očekuju ostali, kazao je za Glas Srpske.

Profesor u banjolučkoj Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi Predrag Tošić ističe da gotovo svakodnevno, osim vlasnika restorana iz Hrvatske, zovu i poslodavci iz Njemačke i Austrije koji se raspituju za učenike koje bi angažirali odmah nakon završetka škole.

Imali smo situaciju da je jedan vlasnik pizzerije u Hrvatskoj došao i učeniku koji je tek “ispekao zanat” tamo ponudio posao za početnu plaću od 1000 ili 1200 eura, što znači da je dobio ponudu, a nije ni izišao iz klupe, rekao je Tošić i dodao da se za posao izvan granica BiH prijavljuje dosta učenika.

Ravnatelj Srednje škole iz Istočnog Novog Sarajeva Boris Brajović istaknuo je kako domaći poslodavci vrbuju učenike još dok su u školskim klupama.

Ne postoje oni koji su željeli ići na praksu, a da nisu uspjeli naći gdje će to obaviti. Potražnja je podjednaka za konobarima i za kuharima. Većim restoranima za praksu obično treba više konobara nego kuhara. Tu djecu, naučenu raditi svoj posao, kako bi ostala ovdje, moraju privući većom plaćom, rekao je Brajović.

Problem s nedostatkom radne snage imaju gotovo svi ugostitelji, a jedan od njih je anonimno progovorio o pronalasku kvalitetnih djelatnika ističući kako kvalitetan kuhar kod njega ima veću plaću od prosječne, ali da je, i unatoč tomu, teško pronaći radnika.

Jako je teško naći dobrog kuhara, pomoćnog kuhara, konobara. Plaće su redovite. Svatko od zaposlenih ima slobodne dane, godišnji odmor, ali nitko neće raditi. Ima puno ljudi koji rade u kuhinjama, ali one kvalitetne užasno je teško naći, kazao je ugostitelj.

Priprema sezone

Koliko je zapravo isplativo ići raditi sezonu u Hrvatsku, ispričao nam je Marin koji posljednjih pet sezona na “radno ljetovanje” odlazi u Makarsku.

Činjenica je da je zarada tolika koliku u BiH, vjerujem, nitko nema ili rijetko tko ima. Puno se radi i to je činjenica. U jeku sezone nekad radimo dvostruke smjene. Navečer kad legnemo, ne možemo zaspati od umora, ali kad pogledate stanje na računu, sve dobije drugu dimenziju.

Uz plaću, koja je bila oko 6000 kn, imao sam dosta napojnica, tako da sam plaću ostavljao sa strane, a trošio napojnice. Tako da se ne mogu žaliti. I ove godine za nešto više od mjesec dana odlazim u Makarsku i lagano počinjemo pripremati sezonu, nadajući se kako će biti bolja od prethodnih dviju, zaključio je za Večernji list.

Dnevnik.ba

21. rujan 2023 23:20