StoryEditor

U BiH umrlo 45 ljudi, više od 1200 novozaraženih

Piše D  /  02.12.2020., 01:12h

Od utorka su provedena testiranja na nešto više od 3400 uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 869 osoba iz Federacije BiH te kod 349 iz Republike Srpske.

Razmjerno velik broj od 45 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom drži i dalje BiH u vrhu europskih država koje imaju najveći broj umrlih u odnosu na broj stanovnika, jer je u toj zemlji od izbijanja pandemije u ožujku do sada umrlo 2772 oboljelih.

Epidemiološka situacija nije ista u svim dijelovima zemlje, a u nekim sredinama poput Sarajeva zadovoljni su trendovima.

"Trendovi su dobri i popravljaju se u odnosu na stanje od prije nekoliko tjedana. Tjedna incidencija je u padu pa je od 1. studenog, kada je bila 776 (zaraženih) na 100 tisuća stanovnika, ona 1. prosinca 448", kazao je u srijedu novinarima Kemal Beganović, epidemiolog i član kriznog stožera Sarajevske županije.

U drugim dijelovima BiH stanje se pak pogoršava pa je tako zbog rasta broja zaraženih i Zapadno-hercegovačka županija ovog tjedna počela primjenjivati mjere ograničavanja kretanja u noćnim satima.

Uz Zapadnohercegovačku županiju, Hercegovačko-neretvanska županija sa sjedištem u Mostaru bilježi najveći rast broja novozaraženih u odnosu na broj stanovnika.

Krizni stožer u Mostaru u srijedu je izvijestio kako je u tom gradu u protekla 24 sata potvrđeno 239 novih slučajeva zaraze, a tri osobe koje su bile na liječenju u mostarskom Kliničkom centru su umrle.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 12:54