StoryEditor
"nakaradna država"

U BiH sve može: Osmica već dvije godine u fotelji bez mandata

Piše Desk  /  19.11.2021., 12:53h
Generalnom direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću Osmici prije točno dvije godine istekao je četverogodišnji mandat na koji je imenovan 19. studenog 2015. godine, ali on i dalje rukovodi “tajnom službom”, objavio je Glas Srpske.

Mehmedagić, njegov zamjenik Trifko Buha i glavni inspektor Damir Bevanda, kojima je također istekao mandat kada i Osmici, i dalje su na funkcijama, iako im nije produžen mandat niti su imenovani za vršitelje dužnosti, jer Zakon o OSA ne poznaje status vršitelja dužnosti.

Veliki, nerješiv problem 

Situacija u vezi s čelnim ljudima “tajne službe”, tvrde sugovornici Glasa Srpske, najbolje pokazuje koliko je BiH nakaradna država. 

Oni podsjećaju da OSA četiri i pol godine radi po neustavnom zakonu, jer je Ustavni sud BiH još 1. lipnja 2017. godine proglasio neustavnim pojedine odredbe Zakona o OSA.

Zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA Predrag Kožul kaže da stanje u OSA predstavlja veliki problem koji je u ovakvoj političkoj krizi nerješiv. 

On dodaje da je to pitanje ostalo u sjeni aktualne političke krize, ističući da je jako teško komentirati bilo što u vezi s OSA-om. ''Status rukovodstva OSA i ukupno stanje u toj agenciji predstavlja jedno od gorućih i najozbiljnijih pitanja u BiH. 

Ono je potpuno nezasluženo ostalo u sjeni sveukupnih političkih događanja. U suštini, cijela ta situacija s OSA kroz ove dvije godine je svojevrsna geneza političke krize'', kaže Kožul za Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, neimenovanje direktora OSA i njegovih najbližih suradnika predstavlja problem kakav je naprosto nezamisliv u normalnim državama. 

Dugogodišnji radnik službi sigurnosti Neđo Vlaški kaže da je problem što politika kod nas ima posljednju riječ u svemu, ističući da se upravo zbog toga dešava da se nitko ozbiljno ne obazire na činjenicu da OBA pune dvije godine nema rukovodstvo “u mandatu”.

Osmica izbor 

''Pri tome je tragikomično da oni koji su za to najodgovorniji, to i ne kriju. Lider SDA Bakir Izetbegović je javno rekao da je Osmica njegov izbor, što bi u svakoj normalnoj državi bilo šokantno, a samo kod nas se promatra kao sasvim normalno'', kaže Vlaški za Glas Srpske. 

Dodaje da je činjenica da Osmica kada je imenovan za direktora nije ispunjavao uvjete za tu funkciju, ističući da su to kasnije pokazala sva događanja u vezi sa spornim diplomama, ali i da su oni koji su ga imenovali sve to znali. 

Vlaški ističe da se od odgovornosti ne mogu amnestirati ni “stranci” pod kojima podrazumijeva najmoćnije zapadne zemlje. ''Svi znamo da bez prešutne suglasnosti SAD nema imenovanja direktora 'tajne službe', tako da je jasno da i za ovo trenutno stanje s pravno nedefiniranim statusom Osmice, a praktično s njim na čelu OBA, postoji ta prešutna suglasnost'', zaključuje Vlaški. 

Glas Srpske podsjeća kako je predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija rekao je ranije da je Vijeće ministara 15. prosinca prošle godine obustavio procedure izbora generalnog direktora i njegovog zamjenika. 

On je rekao da je to urađeno uslijed sudskih procesa koji su pokrenuti protiv direktora OSA Osmana Mehmedagića. Pored toga, Osmici je 18. veljače istekla sigurnosnadozvola za pristup tajnim podacima, što predstavlja još jedno neriješeno pitanje u vezi s njegovim statusom. 

Šef srpskih izaslanika u Domu naroda i član parlamentarne Komisije za nadzor nad radom OSA Sredoje Nović ponavlja svoj raniji stav i kaže da rukovodstvo OSA “de facto radi suprotno ustavu i zakonu”. 

''Čak i da su imenovani u skladu sa zakonom i da nema nikakvih prepreka u vezi s diplomom direktora OSA, ostaje činjenica da su pojedine odredbe Zakona o OSA proglašene neustavnim, a da izmjene zakona nikada nisu usvojene'', kaže Nović.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 09:42