StoryEditor
SPOR U BANJALUCI

U BiH se prodaje ulica: Od grada se traži 8,6 milijuna KM

Piše desk  /  27.08.2022., 11:12h

Očekuje se da damo novac u nešto što nije nova vrijednost. Nudili su nam da umjesto novca damo zamjensku parcelu, ali nemamo mi zemlju te vrijednosti da mijenjamo. Vidjet ćemo“, kazao je Stanivuković.

"Autoprevoz“ nudi Gradu Banjaluka da od njih kupi zemljište u centru grada, uz parking Stare autobusne postaje na kojem se nalazi i jedna od glavnih gradskih prometnica, dio Vidovdanske ulice. Vrijednost zemljišta s ulicom procjenjuju na minimalno 8,6 milijuna KM, piše portal Capital.ba.

Grad Banjaluka i „Autoprevoz“ su u dugogodišnjim sudskim sporovima oko zemljišta takozvane Stare stanice, ali to nije jedini problem između ove dvije strane.

Naime, i zemljište oko ove lokacije u samom centru Banjaluke pripada ovom prijevozničkom poduzeću i Grad pokušava spasiti ono što se spasiti može.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je rekao da su predstavnici gradske administracije pregovarali s ljudima iz „Autoprevoza“, ali i da će u budućnosti razgovarati kako bi se „našlo najbolje rješenje za Grad Banjaluku“.

„Kada je u pitaju Stara stanica, mi ćemo poštovati odluku suda, a ona trenutno ide u pravcu da je zemljište parkinga vlasništvo „Autoprevoza““, rekao je Stanivuković i dodao da je okolno zemljište, koje nije dio spora, a na kojem se između ostalog nalazi zgrada Muzeja te prometnica koja ide uz parking Stare stanice (dio Vidovdanske ulice), također vlasništvo „Autoprevoza“.

Kaže da su u tim usmenim razgovorima pokušali pronaći kompromis za sve gore navedeno.

„Ako sudovi i na zadnjim instancama kažu da je parking na Staroj stanici vlasništvo „Autoprevoza“, naš prijedlog je bio da se na toj lokaciji nastavi naplaćivanje parkiranja, da cijena parkiranja ostane ista, a da grad i „Autoprevoz“ popola dijele prihode od parkiranja. Isto tako, naš UVJET je bio da nas ne tuže za izgubljenu dobit jer grad je na toj lokaciji godinama naplaćivao parking. Ako se onda ispostavi da to nije naše vlasništvo, onda nas mogu tužiti za izgubljenu dobit. Osim toga, za grad je značajno da se obrani zemljište Muzeja, da to kao i do sada ostane republička institucija i naša zgrada. Oni su načelno spremi prihvatiti sve to uz uvjete“, rekao je Stanivuković za Capital.ba

Objasnio je da je u svim evidencijama „Autoprevoz“ naveden kao vlasnik prometnice koja prolazi uz parking na Staroj stanici, Vidovdanske ulice. Dodao je da iz ovog poduzeća traže od Grada da otkupi taj prostor za 8,6 milijuna KM.

Stanivuković kaže da je to sporna točka oko koje se nisu uspjeli usuglasiti.

„Prvo, radi se o velikom iznosu i jako je teško kada vidite da se nalazite u situaciji da se od vas traži da platite nešto što je gradsko, ulicu po kojoj Banjalučani voze automobile desetljećima. Očekuje se da damo novac u nešto što nije nova vrijednost. Nudili su nam da umjesto novca damo zamjensku parcelu, ali nemamo mi zemlju te vrijednosti da mijenjamo. Vidjet ćemo“, kazao je Stanivuković.

Direktor Autoprevoza Dejan Mijić kaže da je bilo razgovora na tu temu, ali da se nije postignut dogovor.

„Mi smo htjeli razgovarati s gradonačelnikom u paketu oko cijele lokacije u centru grada koja je vlasništvo Autoprevoza, da vidimo što se može uraditi“, kazao je.

Potvrdio je da je „Autoprevoz“ bio spreman na ustupke, da se odrekne naplate dijela štete i da se ne idu u utuživanje oko zgrade Galerije, pod uvjetom da se ta šteta na neki način isplati.

„Bilo je raznih mogućnosti. Nastojali smo izbjeći tužbu i postići dogovor kako bi se taj novac isplatio u nekom periodu, međutim shvaćamo situaciju u kojoj je grad i da su to ogromna sredstva“, kazao je Mijić.

Smatra da će se ta cijela priča opet završavati preko sudova, koji rješavaju i pitanje Stare stanice.

„Kada je u pitanju Stara stanica mi čekamo odluku Višeg privrednog suda za ulazak u posjed. Što se tiče ostalog zemljišta mi smo ponudili gradu da se uradi faktička eksproprijacija, jer grad koristi zemljište i na njemu je izgrađena infrastruktura, a „Autoprevoz“ je vlasnik. To je prostor ispod Galerije te gdje se nalazi bašta jednog ugostiteljskog objekta, kompletna ulica (Vidovdanska) između parkinga i Galerije, te dijelovi ulice oko Prvog Krajiškog korpusa, gdje su investitori napravili pristupne prometnice, zgrade i ostalo. Mi smo Gradu poslali dopis u kojem tražimo da izvrše eksproprijaciju. Kako nismo dobili nikakva odgovor angažirali smo pravni tim koji je podnio tužbu za faktičku eksproprijaciju i tražimo da nam se po tržišnoj cijeni isplati vrijednost te zemlje“, zaključio je Mijić.

Nije želio precizirati o kojem iznosu riječ, ali tvrdi da je on čak i veći od iznosa koji je spominje Stanivuković.

Borba „Autoprevoza“ i Grada Banjaluka oko lokacije Stare stanice traje godinama i prošla razne sudske instance koje su odlučivale u korist jednih ili drugih.

Prema posljednjim informacijama, Okružni privredni sud u Banjaluci je u ožujku prošle godine donio Rješenje kojim se „Autoprevozu“ dozvoljava ulazak u posjed ovog atraktivnog zemljišta.

U studenom iste godine donesen je zaključak kojim je naloženo ovom poduzeću da uplati avans za troškove sudskog izvršitelja, kako bi se nepokretnost ispraznila i predala u njihov posjed.

Na zadnju odluku Okružnog privrednog suda u Banjaluci Grad Banjaluka je uložio žalbu Višem privrednom sudu čija odluka se čeka.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 07:43