Article_Top_970x250

U BiH danas do 40 stupnjeva: Na snazi crveno upozorenje za Mostar, Sarajevo...

toplinski val ne popušta

U BiH danas do 40 stupnjeva: Na snazi crveno upozorenje za Mostar, Sarajevo...

lip 24, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Crveni meteoalarm koji upozorava na ekstremno visoku temperaturu zraka upaljen je danas za područje Sarajeva, Bihaća, Tuzle i Mostara gdje će temperatura biti i do 40 stupnjeva Celzijusovih, dok je za ostale krajeve na snazi narančasto upozorenje.

Najviša dnevna temperatura zraka u periodu od 12:00 do 17:00 sati na području Bihaća, Tuzle i Sarajeva biće između 37 i 39, a Mostara između 38 i 40 stupnjeva Celzijusovih.

Narančasti meteoalarm na snazi je danas na području Prijedora, Banje Luke, Višegrada, Foče i Trebinja gdje će biti vrlo vruće, uz najvišu temperaturu zraka od 35 do 38, lokalno i viša.

Na području Livna danas će od 12:00 do 17:00 sati najviša dnevna temperatura zraka biti između 34 i 36 stupnjeva , pa je na snazi narančasti meteoalarm.

Crveno upozorenje znači da su prognozirane naročito opasne vremenske pojave koje mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po sigurnost ljudi i životinja, objavljeno je na stranici Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Narančasto upozorenje znači da je vrijeme opasno i da su prognozirane opasne vremenske pojave, koje su takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Dnevnik.ba