StoryEditor

U BiH 70% registriranih vozila ne zadovoljava kriterije tehničkog pregleda

Piše D  /  09.05.2018., 01:05h

Predsjednik Udruženja Haris Muratović izjavio je Feni da je potrebno apelirati na vlasti da poduzmu dodatne mjere na otklanjanju neregularnosti na tehničkim pregledima vozila radi zaštite sigurnosti i života građana.

Dodao je da je u dvije i pol godine rada tog udruženja bilo i pozitivnih pomaka u aktivnostima s Ministarstvom komunikacija i prometa BiH kao što je zabrana uvoza za vozila ispod Euro 4 norme, homologacija novih rezervnih dijelova te oslobađanje od tehničkog pregleda za nova vozila u drugoj godini.

- Od inicijativa koje su u proceduri izdvojio bih onu za prijenosne registarske tablice i mogu reći da smo naišli na konstruktivan dijalog nadležnih ministarstava - rekao je Muratović.

Također, naveo je i da su tražili da iz prometnih dozvola bude izbačena godina proizvodnje i da bude upisivana modelska godina te mogućnost registracije pick-up vozila na fizičke osobe.

Prema podacima BIHAMK-a za 2017., više od 66 posto registriranih vozila u Bosni i Hercegovini je starije od 18 godina, a više od 88 % voznog parka je starije od 12 godina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 07:50