StoryEditor

U BiH 1100 novih slučajeva, 61 osoba preminula

Piše D  /  27.11.2020., 01:11h

Stanje se postupno popravlja u sredinama koje su ranije slovile za krizne, a jedna od njih je Sarajevo, gdje se broj novozaraženih iz dana u dan smanjuje.

"Ne možemo još reći da je epidemiološka situacija dobra, ali ako imate u vidu da je broj novozaraženih u Sarajevskoj županiji išao preko 800, a danas je ispod 300, možemo reći da smo na ‘finoj‘ fazi silazne putanje i stavljanja pandemije pod kontrolu", kazao je tijekom dana novinarima ravnatelj Klinike za infektivne bolesti u Sarajevu Rusmir Baljić. Najavio je kako upravo stoga barem u Sarajevu neće biti uvođenja drastičnih mjera zatvaranja za kojima se poseže u susjednim zemljama.

Slične su ocjene dali i entitetski dužnosnici. Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez kazao je kako su se tamo i bez zatvaranja uspjeli izvući iz teške situacije.

"Mi smo trenutno jedina zemlja koja nije zatvorena" kazao je Čerkez, pojašnjavajući kako je to rezultat poštivanja ranije uvedenih mjera kojima su izbjegnuta ograničenja za gospodarstvo i uslužne djelatnosti.

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić kazao je kako je već danima u tom entitetu, koji ima nešto manje od milijun stanovnika, broj novozaraženih između 350 i 400, što je pak znatno bolje nego prije 14 dana kada je dnevno bilo 600 do 800 takvih slučajeva. Zabrinutost za sada potiče jedino povećanje broja zaraženih kojima je potreban bolnički tretman. 

U cijeloj BiH od četvrtka su provedena testiranja nešto više od 3000 uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 738 osoba iz Federacije BiH te kod 388 iz Republike Srpske. U Federaciji je prijavljeno 36 smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom, a u RS 25.

Prema podacima koje je u petak objavio Ministarstvo civilnih poslova BiH, tzv. incidencija odnosno broj novozaraženih na 100 tisuća stanovnika u prošlom je tjednu bila nešto ispod 230.

Od izbijanja epidemije u ožujku u BiH je potvrđeno nešto više od 85 tisuća slučajeva zaraze, a umrlo je nešto više od 2500 oboljelih, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 05:55