StoryEditor

U Baškoj Vodi nestao Amerikanac: "Prijetili su mu, u opasnosti je"

Piše D  /  07.08.2019., 10:08h

Na upit Indexa, majka nestalog Jacoba javila nam se iz Philadelphije i pružila dodatne informacije u nadi da će pomoći u njegovom pronalasku. Doznali smo da je Jacob imao bradu i naočale, ali je naočale slomio netom prije polaska na put.

Upravo je njegova majka Katherine Lingo bila posljednja osoba koja ga je kontaktirala. "Bio je u beach baru u Baškoj Vodi u 12:20, razgovarali smo putem FaceTimea, pričao je sa mnom, djedom i ujakom. Izgledao je dobro i činio se sretnim. Nisam imala nikakav kontakt s njime od tada, niti bilo tko drugi. Njegov mobitel od tada više nije bio u upotrebi. Prijavila sam njegov nestanak američkom veleposlanstvu 31. srpnja. 3. 8. primila sam SMS u kojem netko prijeti mom sinu. Uključen je FBI koji istražuje je li prijetnja stvarna ili lažna", piše Index.

Jacobova majka Katherine pretpostavlja da je policija poslala njegovu sliku u medije. "Policija traga za njim od 31. 7. i nemaju nikakve tragove. Rečeno mi je da je svaka policijska postaja aktivno tragala za njim i da je 300 policajaca pretraživalo područje na kojem je posljednji put viđen", kazala nam je.

"Osjetila sam da trebam objaviti Jakobovu priču i fotografiju da ga pokušam pronaći. On se treba vratiti kući sljedećeg tjedna i krenuti na koledž tjedan nakon toga. Imam samo jednu šansu da pronađem svog sina i odlučila sam sa svojom najboljom prijateljicom i susjedom, koja je Jacobu kao druga majka, da ćemo ga pronaći putem društvenih mreža i obratiti se kome god možemo, a da ima veze s Hrvatskom. Počeli smo jučer i odaziv je nevjerojatan, kao i želja svih iz Hrvatske da pomognu", javila nam je Katherine Lingo, majka nestalog Jacoba.

Posljednji put im se telefonski javio iz beach bara u Baškoj u četvrtak navečer 25. srpnja. Tada mu je bilo preostalo 300 dolara pa je kanio prenoćiti tako što je navodno za 10 dolara unajmio ležaljku, a planirao je posjetiti još Split i Dubrovnik, kako piše Dalmatinski portal. Nakon tog kontakta više nitko od obitelji nije mogao doći do njega jer mu mobitel više nije bio aktivan. Obitelj mu je uplatila nešto novca na račun, ali taj račun više nije koristio.

Jacob je visok 182 centimetra, ima smeđu kosu, zelene oči i ne nosi naočale. Nakon završetka škole zaputio se iz rodne Philadelphije u Europu preko ljeta i doputovao u Beč 25. lipnja, odakle je planirao i povratak kući 15. kolovoza.

Nakon nekoliko dana u Austriji obišao je Švicarsku, Francusku i Italiju te je cijelo to vrijeme održavao kontakt s prijateljima i obitelji. U Italiji mu je bilo preskupo, pa se autobusom 19. srpnja zaputio u Zagreb. Kad je došao u Bašku Vodu, 22. srpnja pohvalio se slanjem fotografije na kojoj se vidi mjesto. Nekoliko dana nakon toga od njega više nije bilo ni traga ni glasa.

MUP je na stranici Nestali.hr objavio osnovne podatke o Jacobu Lingu, a nestanak se vodi u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj. Obitelj moli sve koji imaju bilo kakvu informaciju o njemu ili su ga vidjeli da nazovu policiju na 112 ili američko veleposlanstvo u Zagrebu na 01 661 2200, piše Index.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 08:56