StoryEditor

U Banjoj Luci podržali Mladića uoči današnje presude u Haagu

Piše D  /  08.06.2021., 12:06h

U Banja Luci na nadvožnjaku glavne prometnice koja obilazi grad uoči današnjeg izricanje konačne presude Ratku Mladiću osvanuo je transparent na kojemu piše: "Ne priznajemo haške odluke, ti si ponos srpske republike".

Transparenti podrške osvanuli su na više mjesta u Banjaluci, prenose 24sata.hr.

Konačna presuda Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), kojeg se tereti za najteže ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u razdoblju od 1992. do 1995. godine, uključujući i genocid, bit će izrečena u utorak u 15 sati.

Mladiću je izrečena prvostupanjska presuda kojom je kažnjen na kaznu doživotnog zatvora. Najtraženiji haški optuženik je, uz genocid, optužen i za progone na političkoj i vjerskoj osnovi, za istrebljenje i ubojstva, deportacije, nečovječna djela, napade na civilno stanovništvo i njihovo teroriziranje kao i za uzimanje pripadnika UN za taoce u svibnju i lipnju 1995. godine.

Sudi mu se samo zbog onoga što je učinio u Bosni i Hercegovini, ali ne i na području Hrvatske, gdje je iza sebe ostavio veliki krvavi trag.

Haški tribunal (ICTY) je Mladića u prvostupanjskom postupku proglasio krivim za kršenje odredbi Međunarodnog humanitarnog prava kao i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Pretresno vijeće ICTY-ja je onda zaključilo da je Mladić zločine u BiH počinio sudjelovanjem u četiri udružena zločinačka poduhvata.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 08:09