StoryEditor

U B. Petrovcu ne žele migrantski centar u Medenom polju

Piše D  /  10.08.2019., 06:08h

Jedina točka dnevnog reda izvanredne sjednica Općinskog vijeća odnosila se na donošenje rezolucije u vezi s prijedlogom viših organa vlasti da se migranti smjeste na lokaciju Medeno polje u općini Bosanski Petrovac, koje je vlasništvo gospodarstvenika Halila Bajramovića.

U obrazloženju Rezolucije se navodi da je Bosanski Petrovac mala ruralna zajednica opterećena mnogim problemima i dodatni problem s migrantima bi izazvao kolaps u funkcioniranju.

"Bez obzira na nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost, građani Bosanskog Petrovca su jedinstveni u stavu da ne dozvole smještaj migranata na teritorije naše lokalne zajednice. Zahtijevamo od Vlade Unsko-sanske županije da odustane od načina rješavanja migrantske krize koji se kosi sa svim zakonskim, humanim i zdravorazumnim normama", navodi se u obrazloženju.

U protivnom, kako se dalje ističe, građani Bosanskog Petrovca blokirat će magistralnu cestu, a u krajnjem slučaju napustiti svoj grad i uputiti se u pravcu EU.

Načelnik općine Dejan Prošić, inicijator današnje sjednice, poručio je da je protiv toga da migranti budu smješteni u Bosanski Petrovac, te ocijenio da bi ovaj potez bio samo otežavajući sa sve građane ove općine.

Dušan Došen iz SNSD-a rekao je da su na današnju izvandrednu sjednicu Općinskog vijeća bili pozvani svi predstavnici Bosanskog Petrovca u Unsko-sanskoj županiji i Federaciji BiH, ali da se nitko nije odazvao.

Midhat Hidić iz SDA rekao je da nije humano migrante smještati u štale u Medenom polju, koje su namijenjene za krave, ovce i koze.

"Bajramoviću poručujem da ih smjesti u objekt pored svoje kuće, tamo gdje je planirao `Merkator`. Mi nemamo ništa protiv tih ljudi. I sami smo nekad bili izbjeglice, ali neka za njih traže prihvatljiviji smještaj nego što su štale", rekao je Hidić.

U znak prosvjeda ideji Vlade Unsko-sanske županije da se za migrantski centar predloži lokacija Medeno polje, predstavnici općine Bosanski Petrovac su polusatnom šetnjom na pješačkom preijlazu na magistralnoj cesti Bosanski Petrovac-Bihać obustavili promet.

Oni su svim sudionicima prometa podijelili danas usvojenu Rezoluciju.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 12:46