StoryEditor
stroge kazne

U Australiji zbog psovanja u javnosti možete završiti u zatvoru, evo kakve su kazne

Piše desk  /  09.02.2022., 18:55h
U slučaju psovanja u javnosti Australci zbog strogih kaznenih zakona mogu dobiti kaznu do 21.720 dolara ili provesti šest mjeseci u zatvoru.

Naime, iako je potpuno legalno koristiti neprimjerene izraze u vlastitom domu, psovanje u parku, na plaži ili kafiću smatra se zločinom u državama i teritorijima diljem zemlje, prenosi Index.

Zakon o prekršajima Novog Južnog Walesa (NSW) iz 1988. kaže da se uvredljivi termini ne smiju koristiti "u blizini javnog mjesta ili škole". Svatko uhvaćen kako psuje može biti kažnjen s do 660 dolara. Ako nešto takvo napravi blizu škole, može dobiti i naredbu da odradi do 100 sati društveno korisnog rada.

Novčana kazna od 21.720 dolara

U Južnoj Australiji maksimalna kazna za psovanje je 1250 dolara ili tri mjeseca zatvora. Države Queensland i Victoria također se žestoko obračunavaju s onim stanovnicima koji u javnosti koriste neprimjerene izraze i često gledaju na psovanje kao "nasilno" ponašanje. U najgorem scenariju, netko tko psuje u te dvije države mogao bi se teretiti za narušavanje javnog reda i mira.

U tom slučaju ga u Queenslandu čeka kazna zatvora do šest mjeseci ili novčana kazna od 3325 dolara. U Victoriji je kazna pet mjeseci zatvora ili novčana kazna do 21.720 dolara, piše Daily Mail.

Oni koji se koriste "nepristojnim jezikom" u Tasmaniji mogu dobiti kaznu od tri mjeseca zatvora ili novčanu kaznu od 519 dolara. Na Sjevernom teritoriju, oni koji psuju u javnosti mogu dobiti kaznu od 100 do 500 dolara.

Australci koji završe na sudu zbog tog kaznenog djela mogu se braniti time da je upotreba psovki bila nužna, počinjena u samoobrani ili pod prisilom.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 03:18