StoryEditor
demantirano

U Australiji nisu zabranili iskazivanje podrške Novaku Đokoviću

Piše desk  /  06.01.2022., 19:42h
Australci nisu donijeli odluku o zabrani navijačima da Đokoviću pružaju glasovnu podršku ili dižu transparente u znak podrške svjetskom broju jedan, kako su mediji, među kojima i Dnevnik.ba, prvotno izvijestili. Ovaj članak je editiran 14. i 15 siječnja 2022. u skladu s provjerom činjenica od strane organizacije Raskrinkavanje.ba

Situacija oko Novaka Đokovića i nastupa na Australian openu još uvijek traje. Svjetski broj jedan jučer je sletio u Melbourneu, a onda je za njega krenula prava noćna mora. 

Đokoviću nije dozvoljen ulazak u državu

Prvi reket svijeta je završio u pritvoru u zračnoj luci i nije mu dozvoljen ulazak u zemlju, zbog toga što nije imao važeću vizu. Novak je dobio medicinsko izuzeće zbog toga što nije cijepljen, no to nije prihvaćeno.

Kasno sinoć stiglo je rješenje o deportaciji, a Đoković se trenutno nalazi u jednom zloglasnom hotelu za imigrante i čeka konačnu odluku nakon što je uložena žalba, prenosi Dnevni avaz.

Incident na meču Nadala i Berankisa

Dogodio se i incident na ATP turniru u Melbourneu rano jutros su se sastali Rafael Nadal i Ricardas Berankis, a Španjolac je slavio s 2:0 u setovima.

Među navijačima na tom meču našao se i jedan čovjek koji je transparentom pružao podršku Novaku Đokoviću, nakon čega je dobio upozorenje od organizatora.

Mediji, među kojima i Dnevnik.ba, objavili su kako su Australci donijeli odluku o zabrani navijačima da Đokoviću pružaju glasovnu podršku ili dižu transparente u znak podrške svjetskom broju jedan. Istina je pak, kao je navedeno u analizi organizacije Raskrinkavanje.ba, kako na tribinama Australian Opena nije dozvoljeno promovirati bilo kakve političke poruke. To pravilo je predstavljeno i obrazloženo u javno dostupnim uvjetima prodaje karata i pristustva turniru za 2022. godinu

Spomenuti navijač je prema njihovim standardnima imao neprikladan transparent i rečeno mu je da, ako ga ne skloni, mora napustiti tribine.

Pravila Australian Opena kažu sljedeće:

Na popisu stvari  koje se ne smiju unositi na teniske terene nalaze se odjeća, transparenti, znakovi, simboli i letci s promotivnim, komercijalnim, političkim i vjerskim sadržajima.

Činjenica da je posjetiteljima iz videa rečeno da predaju transparent ne znači da organizatori zabranjuju podršku Novaku Đokoviću, već samo da su ti isti posjetitelji prekršili jasna pravila koja se odnose na promicanje političkih poruka za vrijeme turnira, odnosno na samom teniskom terenu.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 14:01