StoryEditor
promjera 6 mm i duga 8 mm

U Australiji pronađena malena radioaktivna kapsula, danima su je očajnički tražili

Piše hina  /  01.02.2023., 10:31h

Australske vlasti su pronašle radioaktivnu kapsulu izgubljenu u golemoj divljini nakon gotovo tjedan dana potrage duž dionice autoceste duge 1400 km, rekao je dužnosnik hitne službe. Vojska je provjerila kapsulu i ona će biti prebačena u sigurni objekt u gradu Perthu u četvrtak, rekao je ministar hitnih službi Stephen Dawson na konferenciji za novinare.

"Kada uzmete u obzir opseg istraživanja, locirati taj objekt bila je ogromna zadaća, a skupine za potragu doslovno su pronašle iglu u plastu sijena", rekao je Dawson.

Radioaktivna kapsula bila je dio mjerača koji se koristi za mjerenje gustoće željezne rude iz rudnika Gudai-Darri u udaljenoj australskoj regiji Kimberley.

Kapsula je bila dio mjerača koji se koristi za mjerenje gustoće željezne rude. Rio Tinto je povjerio prijevoz specijaliziranom izvođaču i u ponedjeljak se ispričao za gubitak koji se dogodio u nekom trenutku u posljednja dva tjedna. Ruda se odvozila u postrojenje u predgrađu Pertha - udaljenost duža od dužine Velike Britanije.

Djelatnici ministarstva za hitne slučajeve Zapadne Australije, uprave za nacionalnu sigurnost, stručnjaci za radijaciju i drugi pretraživali su dionicu autoceste u potrazi za malom kapsulom koja je izgubljena u transportu prije više od dva tjedna.

Dužnosnici su rekli da je kapsula očito pala s kamiona i sletjela na rub ceste, dodajući da je malo vjerojatno da će se to područje kontaminirati. Srebrna kapsula promjera 6 mm i duga 8 mm sadrži cezij-137 koji emitira zračenje jednako primanju 10 rendgenskih zraka u sat vremena.

Ljudima je rečeno da ostanu najmanje pet metara udaljeni od kapsule ako je uoče jer bi izloženost mogla uzrokovati opekline od zračenja ili radijacijsku bolest, premda se pretpostavlja da proći pokraj kapsule nosi relativno nizak rizik, sličan izlaganju rendgenskih zraka.

Koliko je kapsula opasna?

Stručnjaci su upozorili da cezij-137 može stvoriti ozbiljne zdravstvene probleme za ljude koji dođu u kontakt s njim: opekline kože od bliskog izlaganja, radijacijsku bolest i potencijalno smrtonosne rizike od raka, posebno za one koji su nesvjesno dulje izloženi.

Radiation Services, kompanija koja pruža savjete o zaštiti od zračenja, kaže da bi jednosatno stajanje unutar jednog metra od kapsule rezultiralo zračenjem oko 1.6 milisiverta (mSv), kao približno 17 standardnih rendgenskih snimaka prsnog koša. Uzimanje kapsule u ruku uzrokovalo bi ozbiljno oštećenje prstiju i okolnog tkiva.

Ivan Kempson, izvanredni profesor biofizike sa Sveučilišta Južne Australije, rekao je da bi najgori scenarij bio da znatiželjno dijete uzme kapsulu i stavi je u džep.

"Ne događa se to često, ali moglo bi se dogoditi i događalo se i prije. Bilo je primjera ljudi koji su pronalazili slične stvari i patili od trovanja radijacijom, ali tada su zračenja bila mnogo jača nego u slučaju ove kapsule", rekao je Kempson i dodao:

"Svi smo izloženi stalnoj razini zračenja od stvari oko nas i hrane koju jedemo, ali sada je glavna briga potencijalni utjecaj na zdravlje osobe koja bi pronašla kapsulu."

Koliko se često gube radioaktivni uređaji?

Incident je bio šok za stručnjake koji su rekli da je rukovanje radioaktivnim materijalima poput cezija-137 strogo regulirano protokolima za njihov transport, skladištenje i odlaganje.

Rio Tinto je rekao da redovito prevozi i skladišti opasnu robu kao dio svog poslovanja i angažira stručne izvođače za rukovanje radioaktivnim materijalima. Sićušna kapsula bila je dio mjerača gustoće koji se koristio u rudniku Gudai-Darri za mjerenje gustoće željezne rude prilikom drobljenja, navodi se u priopćenju.

Radiation Services kaže da se radioaktivne tvari svakodnevno transportiraju diljem Zapadne Australije bez ikakvih problema: "U ovom slučaju, čini se da kontrolne mjere koje se obično provode nisu bile uspješne."

Pradip Deb, predavač i dužnosnik za radijacijsku sigurnost na Sveučilištu RMIT u Melbourneu, rekao je za CNN da je gubitak kapsule vrlo neobičan jer australska sigurnosna pravila zahtijevaju da se takvi predmeti transportiraju u dobro zaštitnim kutijama. Naziv logističke tvrtke korištene za transport uređaja nije objavljen.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 05:23