StoryEditor
NAKON VIŠEGODIŠNJE STANKE

U američkom Kongresu ponovno uspostavljen Hrvatski kongresni klub

Piše desk  /  26.05.2023., 12:44h

Američki kongresnik Dave Joyce najavio ponovno pokretanje Hrvatskog kongresnog kluba u 118. sazivu Kongresa. Kongresmen Joyce služit će kao supredsjedatelj Kluba zajedno s kongresnicom Nanette Barragan i potpredsjedavajućom kongresnicom Claudijom Tenney i kongresnikom Danom Kildeejem.

Dvostranački Kongresni hrvatski klub promiče bilateralnu kulturnu razmjenu između Sjedinjenih Država i Hrvatske, nastojeći proširiti važno prijateljstvo između naše dvije nacije isticanjem zajedničkih vrijednosti, uključivanjem u međukulturnu suradnju i unaprjeđenjem poslovnih i trgovinskih mogućnosti preko Atlantika, navodi se u priopćenju zastupnika Joycea, piše Večernji list BiH.

“Sjeveroistočni Ohio dom je otprilike 15.000 Amerikanaca čije je primarno podrijetlo hrvatsko, što predstavlja četvrtu najveću koncentraciju Hrvata u Sjedinjenim Državama”, rekao je kongresnik Joyce. “Danas Hrvati Amerikanci nastavljaju davati kritične doprinose našoj zajednici, jačajući našu državu. Ponosan sam što supredsjedam ovim klubom i radujem se suradnji sa svojim kolegama na zagovaranju hrvatske zajednice.”

“San Pedro se smatra srcem hrvatske američke zajednice u Los Angelesu i domom najveće hrvatske populacije na Zapadnoj obali. Čast mi je predstavljati tako jaku zajednicu koja je pridonijela živosti i razvoju 44. kongresnog okruga Kalifornije u Kongresu,” rekao je zastupnik Barragán. “Ponosan sam što sam zajedno sa svojim kolegama ponovno pokrenuo Hrvatski kongresni klub kao njegov supredsjedatelj i nastavit ću zagovarati interese hrvatske zajednice u mom okrugu.”

“Sa svojom bogatom poviješću, živahnom kulturom i strateškim položajem, Hrvatska igra vitalnu ulogu u regiji i šire”, rekla je kongresnica Tenney.

“Hrvatska ima posebno mjesto u mom srcu i čast mi je što sam uz svoje kolege imenovana potpredsjedavajućom ovog kluba. Ponovnom uspostavom Kongresnog hrvatskog kluba želimo ojačati veze koje povezuju naše dvije nacije, promicati suradnju u različitim područjima od zajedničkog interesa i poticati dublji odnos između SAD-a i Hrvatske. Zajedno ćemo raditi na promicanju dobrobiti i interesa Hrvata, istovremeno pružajući glas živoj hrvatskoj dijaspori.”, istaknula je.

"Hrvatsko-američka zajednica je vrlo zahvalna što toliko puno članova Kongresa pripada našem klubu i zainteresirani su za pitanja koja se tiču Republike Hrvatske i regije jugoistočne Europe. Posebno želimo zahvaliti četvorici voditelja našeg kluba na čelu s rep. Davidom Joyce (OH) i zastupnici Nanette Barragan (CA) te s novim potpredsjednicima zastupnicom Claudijom Tenney (NY) i zastupnicom Danom Kildeejem (MI) na podršci ovoj kongresnoj koaliciji,” rekao je Steve Rukavina, predsjednik Nacionalne federacije hrvatsko-američkih kulturnih zaklada.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 10:23