Article_Top_970x250

U akciji spašavanja planinarke kod Mostara sudjelovala dva helikoptera EUFOR-a

akcija spašavanja

U akciji spašavanja planinarke kod Mostara sudjelovala dva helikoptera EUFOR-a

ruj 20, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Pripadnici EUFOR-a danas su u akciji u kojoj su angažirana dva helikoptera spasili i uspješno evakuirali planinarku, povrijeđenu u blizini sela Kruševljani.

Naime, danas je EUFOR primio zahtjev od osoblja svog Tima za promatranje i vezu (LOT tim) u Mostaru da se pomogne planinarki koja je izgubila svijest u blizini sela Kruševljani.

Potom su dva EUFOR-ova helikoptera tipa 'augusta bell 212' uzletjela su sa dizalicom za podizanje pacijenta i sanitetskim zalihama.

Došavši na lice mjesta, 30 minuta nakon je posada dobila informaciju, helikopteri su sletjeli i jedan od EUFOR-ovih liječnika procijenio je stanje unesrećene te odlučio da je treba zračnim putem prevesti u bolnicu u Sarajevu.

Pošto je povrijeđena planinarka smještena u helikopter sa sanitetskim osobljem koje je već pružalo prvu pomoć, helikopter je ubrzo ponovo bio u zraku i letio prema Sarajevu.

Dok se ovo dešavalo, jedan od oficira EUFOR-a iz Zajedničkog operativnog centra organizirao je vozilo hitne pomoći kako bi prevezlo pacijenticu s nogometnog terena pored bolnice gdje je helikopter mogao sletjeti.

Dr. Wolf, ljekar EUFOR-ove helikopterske sanitetske ekipe koji je pomogao povrijeđenoj izjavio je kako se radilo o veoma ozbiljnom slučaju te da im je drago da su uradili sve što su mogli da pomognu, priopćeno je iz EUFOR-a, prenosi Fena.

Dnevnik.ba