Article_Top_970x250

U 2017. ubijeno 65 novinara – najmanje u zadnjih 14 godina

reporteri bez granica

U 2017. ubijeno 65 novinara – najmanje u zadnjih 14 godina

pro 19, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Šezdeset pet novinara, među kojima pedeset profesionalaca, sedam "novinara - građana" (blogera) i osam suradnika medija, ubijeno je u svijetu u 2017., navodi se u godišnjem izvješću Reportera bez granica (RSF) objavljenom u utorak.

Tako je u 2017. najmanji broj ubijenih profesionalnih novinara u zadnjih 14 godina, ističe ta nevladina organizacija sa sjedištem u Parizu. To je dijelom rezultat bolje zaštite reportera, ali i činjenice da novinari "odlaze iz opasnih zemalja". Od 65 novinara (profesionalaca i neprofesionalaca) ubijenih tijekom godine, 39 su bili meta planiranog napada a 26 je poginulo na zadatku. Kao i lani, najpogubnija je za novinare Sirija, gdje je zabilježeno ubojstvo 12 novinara, zatim dolaze Meksiko (11), Afganistan (9), Irak (8) i Filipini (4).

Manji broj novinarskih žrtava u odnosu na lanjsku godinu, kada ih je bilo 79, što je pad od 18 posto ove godine, povezan je, ocjenjuje RSF, s jačanjem svijesti o nužnosti bolje zaštite novinara i sa sve većim brojem kampanja koje u tom smislu vode međunarodne organizacije i sami mediji. Ali i s činjenicom da zemlje koje su postale preopasne, ostaju bez svojih novinara. Takav je slučaj sa Sirijom, Irakom, Jemenom i Libijom, iz kojih novinari masovno odlaze, žali RSF.

Dnevnik.ba