StoryEditor
"Glas rođenih za život nerođenih"

U 15 hrvatskih gradova održan "Hod za život"

Piše fena  /  18.05.2024., 17:19h

Deveta zagrebačka povorka "Hoda za život, obitelj i Hrvatsku" pod geslom "Glas rođenih za život nerođenih", završila je u subotu na Zrinjevcu iz poruku organizatora o potrebi zaštite života od začeća do prirodne smrti.

Nacionalna koordinatorica inicijative Željka Markić, u izjavi za medije istaknula je kako ove godine očekuju izmjene Zakona o pobačaju kako bi se zaštitila nerođena djeca, javila je Hina.

Upitana zalaže li se za zabranu pobačaja, odgovorila je kako se zalažu da zakon bude usklađen sa znanošću i da štiti život od začeća do prirodne smrti, a način na koji će se to provesti ostavljaju saborskim zastupnicima i onima koji odlučuju o zakonima.

Podsjetila je da su prošli tjedan predložili da se po ubrzanoj proceduri donese zakon koji će omogućiti da majke anonimno rađaju, potaknuti pronalaskom ostavljene bebe u Zaprešiću, i da su u svim bolnicama uvedu tzv. "gnijezda za bebe" da majke koje ne mogu ili ne žele zadržati svoju djecu ostave u sigurnim uvjetima.

Potvrdila je da im se već javilo Ministarstvo zdravstva pa idući tjedan očekuju razgovor o tom zakonskom prijedlogu. Markić također očekuje da će se izdvajati veća sredstva za pomoć majkama, rodiljama i mladim obiteljima s djecom, koje donose budućnost zemlji.

Na upit smetaju li joj zastave LGBT zajednice u duginim bojama, Markić je rekla da su oni "svi Zagrepčani i imaju pravo na grad Zagreb", te da su sudionici "Hoda za život" diskriminirani.

Budućnost grada su mladi ljudi, obitelji s djecom, a gradonačelnika Tomislava Tomaševića i njegove zamjenice Danijele Dolenec za nekoliko godina se nitko uopće neće sjećati, dodala je Markić.

Porukama povorke suprotstavila se mala skupina prosvjednika s transparentima "Naša tijela naš izbor" i protiv gaženja ženskih prava, a nekoliko žena pokušalo je sjedeći u Ilici zaustaviti povorku, no interventna policija brzo ih je sklonila u stranu, tako da je povorka samo prošla pored njih.

Ove godine "Hodu za život" su se pridružili i Vinkovci, a odvijat će se u ukupno 15 hrvatskih gradova.

Dnevnik.ba

11. lipanj 2024 03:00