StoryEditor

Twitter blokirao Castra i državne medije Kube

Piše D  /  13.09.2019., 09:09h

Američka društvena mreža Twitter Inc. blokirala je račune čelnika kubanske komunističke partije Raula Castra, njegove kćeri Meriele Castro i vodećih kubanskih državnih medija, što je kubansko novinarsko društvo ocijenilo kao "masovnu cenzuru".

Deseci računa novinara kubanskih državnih medija kao i službeni račun ministarstva komunikacija isto tako su blokirani u srijedu kasno navečer.

Upitan da objasni suspenzije glasnogovornik Twittera je rekao da tvrtkina politika protiv manipulacije zabranjuje da korisnici umjetno pojačavaju ili remete razgovor koristeći višestruke račune.

Kubansko novinarsko društvo reklo je kako je Twitter i prije suspendirao individualne račune koji su potom obnovljeni.

Do blokade je došlo dok se predsjednik Miguel Diaz-Canel obraćao javnosti na državnoj televiziji upozoravajući na energetsku krizu zbog američkih sankcija.

- Novo je ovdje masovan opseg ovoga čina kibernetskog ratovanja, nesumnjivo planiranog, koje smjera ograničiti slobodu govora kubanskih institucija i ušutkati vođe revolucije - reklo je društvo u priopćenju.

Društveni mediji su globalno pod pritiskom da zaustave nezakonite internetske političke kampanje.

Kuba je komunistička država s jednopartijskim sustavom u kojoj vlada ima monopol nad javnošću i tradicionalnim medijima. Mada državni mediji imaju različite profile oni često objavljuju slične, čak identične članke.

Mnogi kubanski državni mediji, novinari i dužnosnici se ograničavaju u svojim tweetovima na prenošenje službenih priopćenja. Kritičari vlade žale se na lažne račune koji se pretvaraju da podržavaju vladu i napadaju one koji to ne čine.

Neki neovisni kubanski novinari osudili su dužnosnike koji se žale na cenzuru mada joj sami pribjegavaju.

- Službeni kubanski tisak otkriva ‘slobodu izražavanja‘ zahvaljujući Twitteru - napisao je 14ymedio, digitalni medij vijesti koji vodi istaknuti disident yoani Sanchez.

"Cenzori su cenzurirani", uskliknuo je Coco Fusco, američko-kubanski umjetnik.

Kuba je na popisu 10 zemalja s najjačom cenzurom u cijelom svijetu koji je ovaj tjedan objavio Odbor za zaštitu novinara (CPJ) sa sjedištem u New Yorku.

Neovisno novinarstvo se na Kubi tolerira ali nije legalno i internetske stranice nekoliko alternativnih medija kritičnih prema vladi su blokirane na otoku.

Dugo jedna od najizoliranijih zemalja Kuba zadnjih godina ubrzano širi pristup internetu.

Kubanski su dužnosnici u gomilama pojurili na Twitter prošle godine nakon što je Diaz-Canel otvorio račun i pozvao ih da budu više u dodiru s narodom, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 09:36