StoryEditor

Tweet koji je rastužio regiju: ´Od danas sam službeno njemačka doktorica...´

Piše D  /  14.02.2019., 01:02h

“Nisam još njemačka državljanka, ali od danas sam njemačka doktorica, onako baš službeno”, napisala je na Twitteru Srpkinja koja je odlučila kao i drugih 50 tisuća Srba potražiti svoju sreću izvan granica zemlje, baš kao i što su isto odučili i mnogi državljani Hrvatske i BiH, piše Blic.rs

‘Ne brini se za nostalgiju’

Možda veće čuđenje javnosti izazvali su komentari koji su pokazali svu tugu masovne migracije koja se događa u svakoj zemlji regije.

Naime, kako je mlada srpska liječnica dobila dozvolu za rad njezina se diploma izjednačila s njemačkom.

“Ne znam da li da se veselim ili plačem. Žao mi je što svoj posao nisi mogla da radiš ovdje i za to dobiješ plaću koju zaslužuješ,” jedan je od komentara.

Neki su joj poručili da “ne brine za nostalgiju jer su svi s Medicinskog fakulteta i srednjih medicinskih škola već tamo”, dok su treći, pridružujući se čestitkama, govorili da “i njih to uskoro čeka”. Prema nekim,a upravo je odlaskom u Njemačku mlada doktorica vratila svoje dostojanstvo.

Ne zna se broj onih koji imaju hrvatsku putovnicu

Naime, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova Njemačke, u 2015. godini u Njemačku je otišlo čak 24.616 Srba, a godinu dana kasnije 33.000. Ovaj broj znatno je veći ukoliko se zna da veliki broj građana u Srbiji ima hrvatsku putovnicu i da u Njemačku odlaze iz Hrvatske, odakle se godišnje oko 50.000 ljudi ode u Njemačku

Procjene su da je od 2000. godine iz Srbije u Njemačku otišlo više od 200 tisuća građana.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 05:01