Article_Top_970x250

Tvrtka iz Širokog za iznajmljivanje dizalica "savjetovala" SDP, sporni računi od 200.000 KM

potvrdili revizori

Tvrtka iz Širokog za iznajmljivanje dizalica "savjetovala" SDP, sporni računi od 200.000 KM

stu 07, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Služba za reviziju SIP BIH zaključila je da je stranka SDP BiH prekršila Zakon o financiranju političkih stranaka angažirajući tvrtku za iznajmljivanje dizalica za potrebe savjetovanja.

Revizori SIP-a su identificirali sporna potraživanja od oko 198 tisuća maraka koja je SDP BIH iskazao prema firmi Promotiv d.o.o. iz Širokog Brijega.

Transparency International u BIH je proslijedio informacije SIP-u zbog ovih spornih potraživanja i činjenice da je firma koja na svojoj web stranici kao djelatnost navodi iznajmljivanje dizalica pružala usluge vezane za savjetovanje u provođenju kampanje, te sumnje da se radi o fiktivnim potraživanjima.

"Osim djelatnosti firme koja je pružala usluge, zanimljivo je i da je sporna potraživanja prema poduzeću iz Širokog Brijega, za koja se očigledno ne zna po kom su osnovu nastala, otkupila firma Analytics Expert iz Hrvatske koja se nalazi u središtu istrage USKOK-a, jer se dovodi u vezu s financijskim prevarama i pranjem novca, odnosno izdavanjem fiktivnih faktura", navode iz Transparency International.

Revizori su ispitali ova potraživanja i zaključili da računi koje je poduzeće iz Širokog dostavio SDP-u nisu knjigovodstveno ispravni, a na njima nije naveden ni period u kome su navedene usluge pružene.

U izvještaju se navodi da su na računima koje je ova firma ispostavila SDP-u navedene usluge savjetovanja u oblasti kriznog komuniciranja u vrijednosti 22.500 KM, usluge analize i izrade strategija odnosa s javnošću u iznosu od 26.325 KM, usluge najma audio i video opreme u iznosu od 21.117,98 KM, usluge savjetovanja u oblasti odnosa s medijima u iznosu od 31.005 KM, izrada i analiza materijala za provođenje aktivnosti u odnosima s javnošću, medijima i javnim institucijama u iznosu od 31.005,00 KM, usluge za klijenta u iznosu od 21.483,92 KM, naknada po sporazumu o realizaciji ugovora o suradnji u iznosu od 12.000,00 KM itd. sve do iznosa od 198.164,30 KM

Bitno je napomenuti da je firma Promotiv te godine imala ukupne prihode od oko 214 hiljada KM i oni su približni obavezama SDP-a koje su tada nastale. Zbog svega je ovaj slučaj Transparency international u BIH uputio Središnjem izbornom povjerenstvu sa zahtjevom da se utvrdi porijeklo ovih potraživanja.

U izvještaju se navodi da je Promotiv iz Širokog izmirila i dio obaveze SDP-a prema Platiniumu d.o.o. Tuzla u iznosu od 31.835,70 KM, kao i da ova stranka u izvještaju nije iskazala obavezu po ugovoru o preuzimanju potraživanja u iznosu od 93.835,70 KM koje je sklopila s firmom Promotiv d.o.o.

SDP u financijskom izvještaju za 2019. kasnije navodi da je potraživanja prema Promotiv iz Širokog otkupila firma Analytics Expert iz Hrvatske, a koja je predmet istrage USKOK-a zbog financijskih prevara, pranja novca i izdavanja fiktivnih faktura. Ovo će tek naknadno biti predmet revizije, imajući u vidu da su tek sada objavljeni revizorski izvještaji za 2018. godinu.

Revizori su utvrdili da stranka nema točnu evidenciju o obavezama ni prema Platinium d.o.o. Tuzla. SDP je u poslovnim knjigama i financijskom izvještaju prijavio obavezu Glavnog odbora stranke prema ovoj firmi u iznosu od 29.964,33 KM. Međutim, uvidom u analitičku karticu Platinium d.o.o. Tuzla utvrđeno je da stranka nije knjižila dva računa, u iznosima od 31.835,70 KM i 61.240,04 KM.

Dio obaveze Socijaldemokratske partije BIH, u iznosu od 31.835,70 KM, Platiniumu d.o.o. Tuzla je izmirila firma Promotiv d.o.o. Široki Brijeg, pa su obaveze stranke umjesto prijavljenih 29.964,33 KM iznosile 91.672,37 KM.

Revizori su spornim utvrdili i iskazane preplate prema 69 dobavljača u ukupnom iznosu od 87.434,82 KM pa je zbog toga zaključila da SDP u poslovnim knjigama nije uspostavio potpune i točne evidencije o svojim obavezama, niti je u financijskom izvještaju iskazala njihovo stvarno stanje, prenosi Klix.

Dnevnik.ba