StoryEditor

Tvrda granica u Sjevernoj Irskoj pokrenut će rat

Piše D  /  06.03.2018., 07:03h

Sjeverna Irska odavno je prestala biti sinonim za područje nestabilnosti, sukoba između katolika i protestanata, sinonim za područje ni rata ni mira, prenosi Večernji.hr.

Belfastom već odavno ne odjekuju bombe, a “krvava nedjelja” samo je gorka uspomena na neke minule dane. Dane koji bi se mogli ponovo ostvariti.

Pitanje Sjeverne Irske, odnosno granice između ovog dijela otoka koji je u sastavu Velike Britanije te Republike Irske jedan je od najvećih problema Brexita koji i London i Europska unija pokušavaju riješiti, no rješenje koje bi zadovoljavalo sve strane, bar za sada, ne nazire se.

Prijetnja integritetu

Mirovni sporazum kojim su okončani sukobi potpisan krajem devedesetih godina prošlog stoljeća definira odnose između Sjeverne Irske i Republike Irske, kao i odnose Republike Irske s Velikom Britanijom, ali jedan od najvažnijih dijelova sporazuma je i ukidanje granice koja je dijelila otok na dva dijela.

Granični prijelazi su uklonjeni, baš kao i stražarske postaje koje su se ondje godinama nalazile, a promet, trgovina i svi oblici odnosa između dva dijela otoka potpuno je otvoren. Međutim, Brexitom sve se to mijenja, a gotovo 500 kilometara duga granica, prilično je izgledno, poprimit će svoj nekadašnji oblik. Prilično je izvjesno kako bi se u tom slučaju ponovo rasplamsale tenzije između unionista, protestanata s jedne, i Iraca republikanaca, odnosno katolika s druge strane.

Uz to, vrlo je izgledno kako bi u cijelom tom metežu vojno krilo IRA-e, koje je samo nominalno razoružano i koje nikada po svojoj strukturi i nije potpuno prestalo postojati, ponovo bilo aktivirano. I samo je pitanje kada bi na području Sjeverne Irske ponovo mogli početi. Europska unija predložila je da, ako se ne iznađe neko drugo prihvatljivo rješenje, Sjeverna Irska ostane u carinskoj uniji s EU, uključujući i jedinstveno europsko tržište, nakon što Velika Britanija okonča proces Brexita.

Cilj je ovog rješenja, kao što je navedeno u europskom prijedlogu, osigurati da ne postoji “tvrda granica” između Irske i Sjeverne Irske, no britanska premijerka Theresa May odmah je odbacila takav prijedlog, tvrdeći da tako nešto ne dolazi u obzir.

– Ovakav prijedlog prijetnja je teritorijalnom i ustavnom integritetu Velike Britanije – ustvrdila je premijerka May obraćajući se parlamentu, dok su neki od zastupnika u raspravi bili i znatno oštriji tvrdeći kako Europska unija koristi pregovore o Brexitu kako bi anektirala Sjevernu Irsku.

Njihova osnovna teza je da bi, ako Sjeverna Irska ostane u jedinstvenom tržištu i carinskoj uniji s EU, granica s irskog otoka bila pomaknuta na sredinu Irskog mora. London drži kako većina stanovništva Sjeverne Irske i dalje želi ostati u sastavu Velike Britanije, te je bilo kakav razgovor o rješenju tog tipa neprihvatljiv.

Theresa May posebno je osjetljiva i zbog činjenice da njezina manjinska vlada ovisi o potpori sjevernoirske Demokratsko-unionističke stranke koja je poznata po svojim prilično tvrdim stavovima. S druge strane, vođa britanskih laburista i lider opozicije u britanskom parlamentu Jeremy Corbyn podržava ideju ostanka Britanije u carinskoj uniji s ostatkom Europske unije, što je ideja koja tvrdolinijašima, o kojima ovisi vlada, ne dolazi u obzir.

Uzdaju se u tehnologiju

Pitanje granice na irskom otoku ključno je za odnose Europske unije i Velike Britanije. Procjenjuje se da oko 30.000 ljudi zbog posla svakodnevno prelazi s jednog dijela otoka na drugi.

Ujedno, Sjeverna Irska prilično je osjetljiva na mogućnost uvođenja bilo kakvih carina ili carinskih procedura jer oko 25 posto svih proizvoda koje Sjeverna Irska proizvodi odlaze danas na tržište Republike Irske.

Prije nekoliko mjeseci London je, u trenutku kada su pregovori o Brexitu visjeli o koncu, pristao na neki oblik rješenja irske granice, no sada se toga dijela dogovora ne drži, već nameće tvrdo rješenje. Ovo posebno frustrira Republiku Irsku, kojoj je stalo da odnosi između dva dijela otoka i dalje nastave funkcionirati relativno nesmetano.

– Jednostavno nije u redu da sada britanske stranke koje zagovaraju Brexit ili političke stranke u Sjevernoj Irskoj kažu “ne, ne želimo se pridržavati dogovora”.

Problem je u poziciji Londona koji je tijekom prosinca, pa uostalom i sada, tvrdio kako ne žele tvrdu granicu ili neku posebnu infrastrukturu na njoj, da ne žele trgovinske prepreke, ali i da Velika Britanija napušta zajedničko tržište i carinsku uniju.

Te dvije tvrdnje jednostavno nisu kompatibilne. Ne želimo sukobe ni svađe, ali neka onda ponude neko konstruktivno rješenje – ustvrdio je prije nekoliko dana premijer Republike Irske Leo Varadkar. Britanska vlada ipak tvrdi kako se rješenje može postići.

Premijerka May ustvrdila je kako se “tehnologijom sve može riješiti”, no nije odgovarala na pitanja niti je uopće pojasnila na koji bi način tehnologija mogla zadržati meku granicu na otoku.

Zato je britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson ustvrdio kako se sve više-manje može riješiti kamerama koje bi mogle automatski snimati registracijske oznake automobila koje prelaze preko budućih kontrolnih punktova s jednog dijela otoka na drugi.

Usporedio je buduću irsku granicu s ulaskom u strogu zonu naplate u centru Londona, u kojoj je promet ograničen radi smanjenja zagađenja, što se kontrolira kamerama. Ipak, nije računao da će samo dan poslije u javnost izaći jedan njegov dopis u kojem tvrdi kako to ipak ne bi bilo prihvatljivo rješenje te kako se tvrda granica vjerojatno neće moći izbjeći.

Naravno, takav oblik granice, bez stvarne kontrole, a sa Sjevernom Irskom izvan carinske unije, za EU ne dolazi u obzir.

Ako je granica otvorena, mora postojati regulatorni sporazum. Ako sporazuma i jedinstvenog tržišta nema, to znači da je granica tvrda jer bi u protivnom moglo doći do cvjetanja šverca iz i unutar granica EU.

Za laburiste u britanskom parlamentu nema nikakve sumnje kako premijerka May planira uvesti tvrdu granicu, bez obzira na moguće ponovo rasplamsavanje sukoba na sjeveru otoka.

– Prije referenduma, prije nego je postala premijerka, i prije nego je u političkom smislu ovisila o Demokratsko-unionističkoj stranci sjevernih Iraca, Theresa May je u jednom trenutku rekla istinu.

Ako Britanija napusti carinsku uniju, u Irskoj se podiže tvrda granica – ustvrdio je laburistički zastupnik u parlamentu Chuka Umunna. A hoće li to dovesti do sukoba, tek ostaje vidjeti.

Dnevnik.ba

 

26. travanj 2024 08:11