StoryEditor

TV Sarajevo kažnjena zbog priloga o „neprikladnom“ oblačenju studentica

Piše D  /  18.07.2019., 06:07h

Konkretno, kako je potvrđeno iz RAK-a za Klix.ba, kazna je izrečena zbog kršenja Kodeksa o audiovizualnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, odnosno Član 3 (Osnovni principi), stav 1, zatim Člana 17 (Zaštita privatnosti), stavovi 1 i 10., koji glase:

Član 3 (I): "U audiovizualnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija poštivat će se ljudsko dostojanstvo i osnovna prava drugih, te će se ohrabriti slobodno oblikovanje mišljenja".

Član 17(I): "Svako narušavanje privatnosti će biti opravdano dokazivim javnim interesom, a naročito kada se radi o maloljetnicima i osobama koja ne obavljaju javne funkcije i inače nisu eksponirana u javnosti. Objavljivanje činjenica iz privatnog života pojedinca bez njegovog znanja i suglasnosti moguće je samo u slučaju javnog interesa"

Član 17(II): "Ukoliko se na javnim mjestima snimaju i kontaktiraju slučajni prolaznici u uličnim anketama, skrivenim kamerama i slično, bit će prikazani snimci samo onih osoba koja su dala svoju suglasnost"

Podsjećamo, Televizija Sarajevo (TVSA) je u BH dnevniku prikazanom 18. lipnja 2018. godine ugostila člana Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Harisa Zahiragića gdje je tijekom razgovora o spornom nacrtu kodeksa odijevanja i ponašanja na UNSA analizirala ponašanje i odijevanje studenata na javnoj raspravi koja je održana na Fakultetu političkih nauka.

U prilogu su prikazani kadrovi studenata i studentica uz komentare voditeljice, a pojedini komentari su navedeni u rješenju RAK-a o izricanju kazne.

"U ovom kadru upravo vidimo studenticu s prozirnom odjećom gdje je vidljiv veš", "Studentica bez rukava, dekolte je vidljiv","Na ovom kadru studentica također bez rukava sa golim ramenima", "I u ovom kadru vrlo evidentno poderana odjeća studentice", glasili su pojedini navodi voditeljice priloga čiji je autor Suad Karamustafić.

Između ostalog, u jednom dijelu obrazloženja, RAK navodi kako je TVSA obilježila osobe koje su bile prisutne na javnoj raspravi, opravdavajući da su znali da se snimaju i da su jasno vidjeli kamere, međutim bez znanja tih osoba da će biti iskorišteni u svrhu prikazivanja "neprikladnog oblačenja i ponašanja". To se , navode iz RAK-a, nikako ne može opravdati.

TVSA je upozorena da će, ukoliko ponovi kršenje Kodeksa RAK-a, biti kažnjena s strožijom kaznom od one koja je izrečena u ovom slučaju.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 19:22