StoryEditor
Borovo selo

Tužna obljetnica: Prije 31 godinu četnici su iz zasjede ubili 12 hrvatskih redarstvenika

Piše desk  /  02.05.2022., 10:59h
Na današnji dan prije 31 godinu u Borovu Selu pokraj Vukovara pobunjeni hrvatski Srbi ubili su 12 hrvatskih policajaca.

Najmlađi ubijeni policajac imao je 20 godina

U noći s 1. na 2. svibnja 1991. dvije policijske ophodnje obavljale su izviđanje na cesti Borovo - Dalj. Primijetivši srpsku zastavu koja je visila na ulazu u Borovo Selo, namjeravali su je skinuti. Na njih je zapucano iz privatne kuće. Pri obavljanju dužnosti dvojica policajaca ranjena su i zarobili su ih srpski pobunjenici, a dvojica su se, ranjeni, vozilom uspjeli izvući.

Sljedeći dan je autobus s hrvatskim policajcima stigao osloboditi dvojicu zarobljenih kolega. Dočekani su u zasjedi. Pri tome je ubijeno 12, a ranjeno 23 policajaca, prenosi Index.

Ubijeni su policajci Stjepan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Ivica Vučić (1961.), Mladen Šarić (1965.), Janko Čović (1965.), Zdenko Perica (1965.), Josip Culej (1966.), Marinko Petrušić (1966.), Željko Hrala (1968.), Zoran Grašić (1969.), Luka Crnković (1970.) i Mladen Čatić (1971.).

U veljači 2012., sud u Osijeku osudio je Milana Marinkovića za ratni zločin na tri i pol godine zatvora zbog zlostavljanja dvojice zarobljenih hrvatskih policajaca. U 2014. godini, Marinkoviću je Vrhovni sud Republike Hrvatske smanjio kaznu na tri godine.

Ispovijest preživjelih policajaca: Snajperi tuku, nemate se gdje skloniti...

Preživjeli policajci opisali su kako je taj napad izgledao.

"To je počela paljba sa svih strana. S krovova kuća, iz dvorišta... Možete zamisliti. Na brisanom prostoru izađete iz autobusa, ljudi padaju. Snajperi tuku. Puškomitraljezi. Nemate se gdje skloniti. Prisiljeni smo bili ulaziti u kuće i tamo su bile klopke. Neki su dečki upali u osinje gnijezdo", rekao je vinkovački policajac Boris Lovoričić prije tri godine u razgovoru za RTL.

"A tamo bili zarobljeni, iako ranjeni, zlostavljani i mučeni. Meni osobno je jedan četnik držao nož na čelu, Vukašin Šoškočanin mi je držao pištolj na čelu i brojao je deset sekundi da se naš zapovjednik Martin Matković preda. Ako se ne preda, nas će pobiti. Došao je do tri. U tom trenutku je netko od njihovih povikao da mu je sin zarobljen. U trenutku kada je saznao da mu je sin zarobljen, spustio je pištolj meni s čela i opalio metak koji je ranio mog kolegu", kazao je Josip Vincetić iz vinkovačke policije.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 06:02