StoryEditor

Tužna obljetnica: Navršena je 61 godina od ponajveće sportske tragedije

Piše D  /  06.02.2019., 10:02h

Šesti veljače zauvijek će ostati upamćen kao jedan od najtužnijih datuma u povijesti sporta. 

Naime, na današnji dan 1958. godine, odvila se tragedija kasnije imenovana Münchenskom zrakoplovnom nesrećom, strahota u kojoj su smartno stradale 23 osobe, među njima osmero igrača Manchester Uniteda, članova takozvanih Busbyjevih beba.

Nesretni su ljudi poginuli pri polijetanju zrakoplova Airspeed Ambassador 2, i to pri trećem pokušaju pilota Jamesa Thaina i kopilota Kennetha Raymenta da podignu avion s minhenske piste i krenu put Manchestera, prenosi Večernji.hr

Premda je postojala takva mogućnost, kapetan Thain je tog snježnog dana odbio ideju da posada i putnici prenoće u Münchenu, gradu u koji su stali zbog goriva po povratku s utakmice protiv Crvene zvezde u Beogradu, te je tako nehotice brojne ljude odveo u smrt. 

Kotači zrakoplova su pri polijetanju na pisti pokupili mokar snijeg što je usporilo letjelicu, te je naposljetku avion probio zaštitnu ogradu i lijevim krilom udario o kuću.

Pri udaru su stradali: 

Igrači Manchester Uniteda: Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Duncan Edwards (umro je u bolnici 15 dana kasnije), Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor i Liam "Billy" Whelan. 

Članovi stručnog stožera i uprave: Walter Crickmer, Tom Curry, Bert Whalley 

Novinari: Alf Clarke, Donny Davies, George Follows, Tom Jackson, Archie Ledbrooke, Henry Rose, Frank Swift, Eric Thompson

Članovi posade: Kopilot Kenneth "Ken" Rayment. (umro pet tjedana kasnije od poslejdica ozljeda mozga), Tom Cable

Ostali putnici: Bela Miklos i Willie Satinoff

Dnevnik.ba

 

24. travanj 2024 13:03