Article_Top_970x250

Tuzla: Volonteri UG Modrac uređivali put Hrvatska Poljana - Bistarac

video

Tuzla: Volonteri UG Modrac uređivali put Hrvatska Poljana - Bistarac

ožu 19, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Udruga građana Modrac prošlog je vikenda provela projekat „Uređenja zelenih površina u MZ Kiseljak“ kojeg financira Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona.

Dionica koju su volonteri UG Modrac uređivali nalazi se na granicama općina Lukavac i Tuzla, točnije između MZ Bokavići koja pripada općini Lukavac i MZ Kiseljaka koja pripada općini Tuzla.

Riječ se o putnom pravcu koji spaja tri mjesne zajednice i dvije općine. Radilo se o MZ Bistarac Donji i MZ Bokavići koje pripadaju općini Lukavac i MZ Kiseljak koji pripada općini Tuzla.

Navedena dionica u dužini od oko 200m je ucrtani put koji datira još od Austro-Ugarske i jedan je od najstarijih putnih pravaca na ovim prostorima koji se prije više od 50 godina koristio i za motorna vozila, ali razvojem Tuzle i Lukavca ovaj put je zapostavljen, a s vremenom je postao samo pješački put dok nije u potpunosti zarastao.

Još 1985. godine mještani Hrvatske Poljane, Kiseljaka i Bistarca radili su na radnim akcijama koje su provedene kroz pet subota i nedjelja na trasi dugoj 800 metara, a u pomoć su priskočili vojnici iz kasarne „Husinska buna“ i brigadiri s Akcije „Tuzla 85“. Nažalost, ideja nikada nije zaživjela zbog nezainteresiranosti dvije MZ i zbog imovinsko-pravnih odnosa koje su stopirale gradnju mosta na rijeci Jali.

Projekt je prvi put finansiran 2014. godine kada je potpisan ugovor s Ministarstvom, a s realizacijom se krenulo u proljeće 2015. godine. Narednih godina, osim 2018., uloženo je mnogo rada i truda u realizacijama projekata s obzirom na teren koji je bio zapušten preko 30 godina, plavljene svake godine kako rijekom Jalom, tako i rječicom Mlakom, velikom deponijom koja je očišćenja u prvom projektu i nanosima smeća kojeg rijeka Jala konstantno donosi.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250