StoryEditor

Tuzla uskoro dobiva Katolički kulturni centar, objekt vrijedan tri milijuna KM

Piše D  /  09.12.2018., 09:12h

Radovi na izgradnji Katoličkog kulturnog centra "Sveti Franjo" u Tuzli koja je počela 2011. godine polako se privode kraju. Dvorana i prateći objekt jedinstvenog su izgleda, a službeno otvarenje bi trebalo biti polovicom iduće godine, piše Klix.ba. 

Katolički kulturni centar u Tuzli nastaje na mjestu gdje je ranije postojala katolička crkva, koja je zbog slijeganja terena pretrpjela velika oštećenja, pa je 1987. godine morala biti srušena. 

U prateći objekt i dvoranu dosad je uloženo više od 2.500.000 konvertibilnih maraka, a kada se podvuče linija, radovi će iznositi okvirno 3.200.000 KM. 

Gvardijan Franjevačkog samostana "Sv. apostola Petra i Pavla" u Tuzli fra Mario Divković za Klix je otkrio da je za završetak izgradnje osigurano više od 75 posto financijskih sredstava te da bi sve trebalo biti završeno polovicom 2019. godine, kada je planirano i službeno otvarenje jedinstvenog kompleksa u ovom gradu.

"S velikom radošću ističem da se svi radovi na pratećem objektu ovih dana privode kraju. Završavamo prizemlje u kojem bi trebao biti smješten milk bar, dok su prvi i drug kat u potpunosti završeni", rekao je Divković.

Objekti će biti povezani alejom franjevaca koji su dali doprinos kulturnom identitetu BiH, a ovih dana se aktivno radi na njenom uređenju. 

Tuzlanski gvardijan otkriva da bi krajem prosinca ove godine trebalo početi uređenje dvorane, na kojoj je za fasadu korišten prirodni njemački kamen "schiefer" koji dosad na području BiH nije korišten na objektima.

"Prilikom uređenja objekta vodimo se samo onim što struka kaže. Želja nam je da materijali budu trajniji, odnosno materijali koji pričaju određenu priču. Dvorana je silueta stare katoličke crkve, obložena je prirodnim crnim kamenom, a vrata će biti u bijelom staklu. Na ovakav način se želimo odužiti crnim i bijelim rudarima koji su kopali ugljen i kamenu sol. Mnoge obitelji su othranile i školovale svoju djecu upravo od tih rudnika", kaže Divković. 

Zidovi će na kraju biti završeni i lijepo uređeni, ali gvardijan navodi da duša ovog centra trebaju biti Tuzlaci i građani Tuzlanske županije koji će dolaziti u ovaj kompleks. 

"Moram reći i da je dvorana u određenoj mjeri već funkcionalna, a mi smo prošle godine u njoj organizirali koncert kojem je prisustvovalo okvirno 240 posjetitelja

. Potom je uslijedila večer zahvale na koju smo pozvali naše donatore koji su pomogli izgradnju centra", naveo je Divković. Nakon finalizacije radova stvorit će se uvjeti i za formiranje odsjeka za orgulje u Tuzli, a otvorena je i mogućnost da u pratećem objektu centra bude smješten Generalni konzulat Republike Hrvatske koji trenutno djeluje na drugoj lokaciji.

"Prije godinu dana počeli su otvoreni razgovori s Republikom Hrvatskom, a na sastancima smo otvorili mogućnost da na dva kata bude smješten generalni konzulat. Tu priču je potvrdio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji je istaknuo da bi se to moglo ostvarili vrlo rado, ako centar bude zadovoljavao sve potrebne uvjete. U ovoj priči veliku podršku nam daje generalni konzul Ivan Bandić i veleposlanik Ivan Del Vechio", istaknuo je Divković za Klix.

Na kraju vrijedi reći da je gradnja kompleksa veoma zahtjevna jer nastaje na prostornoj cjelini u kojoj je svojevremeno zabilježeno slijeganje terena.

Temelji su napravljeni s podzemnim etažama, čime je stvorena mogućnost da se objekt u budućnosti može nivelirati ako dođe do značajnijih slijeganja.

Dnevnik.ba

 

16. travanj 2024 07:51