Article_Top_970x250

Tuzla: Uklonjen grafit koji je uznemirio građane

vijeće mladih građana tuzla

Tuzla: Uklonjen grafit koji je uznemirio građane

lip 10, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Anadolu

Vijeće mladih Grada Tuzla (VMGT) ekspresno je reagiralo na grafite mržnje iscrtane na vratima stare Muzičke škole u Tuzli. Naime, danas se na društvenim mrežama pojavila fotografija koja je uznemirila građane Tuzle

Na vratima stare Muzičke škole, za sada, nepoznati vandali ostavili su provokativne poruke govora mržnje “Nož, žica, Srebrenica“ i križ sa četiri ćirilična slova “S“, piše Anadolu Agency.

Duboko suosjećajući sa svim sugrađanima, koje je ovaj barbarski čin uznemirio, odlučili su se da stvar preuzmu u svoje ruke i da uklone taj sramotni grafit.

Članovi Upravnog odbora VMGT-a samoinicijativno su se organizirali i svoju subotnju večer zamijenili za društveno korisni aktivizam. Sami su osigurali sredstva za uklanjanje grafita, te zajednički uklonili tragove vandalizma.

“Vijeće mladih Grada Tuzla, koje počiva na vrijednostima interkulturalnosti, uzajamnog poštovanja i uvažavanja svih naših građana, osuđuje počinioce i vandalski čin govora mržnje i izazivanje netrpeljivosti u našem gradu“, priopćili su iz VMGT-a.

Mladi iz organizacija okupljenih oko VMGT-a, na ovaj čin su se odlučili kako bi javnosti pokazali da se u Tuzli može računati na mlade koji neće dopustiti primitivnim porivima pojedinaca da uništavaju sliku grada, na koju su izuzetno ponosni.

“Pored toga što ćemo nastaviti da se borimo za bolji položaj svih naših vršnjaka, nastavit ćemo slati poruke o Tuzli kao gradu bez diskriminacije i gradu u kojem nema mjesta mržnji i nacionalnoj netrepeljivosti. Također, Vijeće mladih poziva nadležne institucije da istraže ovaj slučaj vandalizma, te da sankcioniraju počinioce za govor mržnje i izazivanje netrpeljivosti“, kažu iz VMGT-a.

Tijekom akcije, u neposrednoj blizini članovi VMGT-a su pronašli “sprej“, za koji sumnjaju da je korišten tokom vandalskog čina i vjeruju da bi bio od pomoći nadležnima tokom istrage.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250