Article_Top_970x250

Tuzla: Tri osobe preminule od virusa Zapadnog Nila

od kraja kolovoza

Tuzla: Tri osobe preminule od virusa Zapadnog Nila

ruj 25, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija

U Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla je od kraja kolovoza do danas kod šest osoba potvrđeno prisustvo virusa Zapadnog Nila, a za BHRT je potvrđeno da su tri pacijenta preminula, javlja dopisnica ove televizijske kuće.

„Od tih bolesnika, nažalost tri bolesnika su preminula. Međutim, moram odmah reći da to nije posljedica direktnog djelovanja samog virusa, nego komorbiliteta koji je postojao kod tih bolesnika. Dva bolesnika su se uspješno izliječila, otišli su kući. Trenutno je u Klinici za zarazne bolesti još jedan bolesnik koji se oporavlja“, potvrdila je Dilista Piljić, infektologinja u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

Kada je riječ o osobama kod kojih je potvrđeno prisustvo ovog virusa, većinom se radi o pacijentima iz Posavine.

„Građani moraju biti upoznati da je to kao i svaka druga viroza, infekcija koja ne mora svaki put završiti s teškim siumptomima. Može proći i kao jedna blaga gripica“, napominje dr. Piljić.

Ljekari podsjećajuju da se ova vrsta groznice može pojaviti kod raznih vrsta životinja, ali se na čovjeka prenosi isključivo ujedom komarca.

„I promjena vremenskih prilika pogoduje da se epidemiološka situacija, kada je u pitanju ovaj virus, stagnira i ne očekujemo dalje slučajeve u narednom periodu“, kazao je ministar zdravstva TŽ Bahrudin Hadžiefendić.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250