StoryEditor

Tuzla proglasila stanje prirodne nesreće, u Zvorniku se izlile Sapna i Hoča

Piše D  /  22.06.2020., 07:06h

Uslijed obilne kiše na području grada Tuzle proglašeno je stanje prirodne nesreće zbog opasnosti od poplava i klizišta.

Zasad nisu ugroženi ljudi ni objekti, ali je takva odluka donesena u pokušaju preduhitrila potencijalne veće opasnosti budući da je i za narednih 20-ak sati meteorološka prognoza nepovoljna.

Proglašenje stanja prirodne nesreće potvrdio je za Fenu gradonačelnik Jasmin Imamović, podsjećajući da je tuzlansko područje, u sličnim vremenskim uvjetima dosta izloženo opasnosti posebno od klizišta, što i u sadašnjoj situaciji iziskuje veliki oprez.

Imamović je tijekom dana posjetio ugrožene lokacije na kojima su se vode već izlijevale pa vraćale u korita. Od prije dva sata, prijavljena su dva klizišta.

Vodostaji Jale i Soline su vrlo visoki, kazao je Imamović, kao i drugih rječica i potoka čije su vode na granici izlijevanja.

Na istočnoj strani gradskog područja, Jala se već izlijevala pa vraćala u korito; nekoliko mostova je na granici ugroženosti. Mašine su već na terenu u nekim dijelovima.

 

Izlile se Sapna i Hoča

Na području Zvornika iz korita su se izlile rijeke Sapna i Hoča, a nisu izdržali ni odvodni kanali te je poplavljeno više od 100 dvorišta i 30 kuća u naseljima Karakaj, Čelopek, Ulice, Donji Grbavci i Cer.

Uslijed višesatnih obilnih padalina, na udaru vodene bujice našli su se i pomoćni objekti, gospodarska dobra, usjevi i lokalni putevi.

RTRS je javio da su službe Civilne zaštite na terenu.

Sapna se izlila iz korita u gornjem toku po drugi put u deset dana i pričinila štetu stanovništvu Donjih Grbavaca i Cera.

Poplavljeno je 10 kuća, a vodena bujica obustavila je i promet na regionalnom putu Zvornik – Sapna.

U Glumini i Karakaju od rijeke Hoče poplavljeno je oko 10 kuća, a još najmanje toliko je ugroženo.

Kanalska mreža nije mogla primiti veliku količinu padavina ni u Čelopeku, gdje je poplavljen veliki broj dvorišta, usjeva i poslovnih prostora.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 00:29