StoryEditor

Tuzla: Hrvati neće pristati na marginalizaciju i oduzimanje ustavom zagarantiranih prava

Piše D  /  18.02.2020., 09:02h

Članovi Socijaldemokrata BiH jučer su održali konferenciju za medije zbog aktualne političke krize, a tom prilikom čelnik stranke Enver Bijedić se dotakao i Hrvata koji žive izvan zapadne Hercegovine. Zbog toga su reagirali iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) TK.

Bijedić je na konferenciji za medije kazao da je jedan od pokretača političke krize u BiH Dragan Čović koji formiranje Federalne vlade uvjetuje izmjenama Izbornog zakona, a koje bi, prema riječima predsjednika SD-a BiH, išle u korist samo lideru HDZ-a i svim predstavnicima hrvatskog naroda koji žive u zapadnoj Hercegovini.

"Tako bi svi Hrvati koji žive izvan tog područja, naprimjer iz Tuzlanskog kantona, gdje ih ima između 20 i 25 tisuća, bili potpuno isključeni iz mogućnosti da budu izabrani na bilo koji nivo vlasti, jer nisu dovoljno dobri Hrvati i ne žive u zapadnoj Hercegovini", kazao je Bijedić.

Danas su iz HDZ-a Tuzlanskog kantona naveli da je Bijedićev istup još jedan pokušaj manipulacije i stavljanja "zvona" oko vrata Hrvatima koji žive izvan zapadne Hercegovine, prenosi Klix.

"Dugogodišnji političar Bijedić, koji je nakon vrlo glasnog zagovaranja politike SDP-a s gnušanjem istu odbacio i zapravo priznao da je to pogrešan smjer, trebao bi pročitati presude međunarodnih i domaćih sudova koje ukazuju na manjkavost i potrebu izmjena Izbornog zakona. HDZ BiH zagovara da se konačno nakon svih manjkavosti koje su uočene mora pristupiti izmjenama zakona. Koncept izmjena i njihov sadržaj treba i mora biti usuglašen unutar političkih stranaka koje trenutno čine parlamentarnu većinu", naveli su u svojoj reakciji iz HDZ-a Tuzlanskog kantona.

Istaknuli su i da razumiju nestrpljenje koje vlada unutar Socijaldemokrata BiH vezano za formiranje Vlade FBiH, jer se, kako su naveli iz HDZ-a TK, vjerojatno vide na određenim pozicijama koje su im obećane. Ali, naglasili su, HDZ BiH neće pristati na koncept koji su Socijaldemokrati BiH zajedno sa svojim partnerima ponudili u Tuzlanskom kantonu pod plaštem "građanskog".

"Formiranje neustavne i protuzakonite Vlade Tuzlanskog kantona bez ijednog ministra iz reda hrvatskog naroda daje jasne smjernice na koji način bi funkcionirao koncept u kojem ne bi postojali zaštitni mehanizmi. Pored toga, niz je ministarstava i kantonalnih institucija u kojima nema nijednog uposlenog Hrvata. Vrijeđa odnos vladajućih struktura da unutar 25 tisuća Hrvata nema profila koji bi zadovoljio tražene uvjete i to je jedan od ključnih razloga odlaska Hrvata i drugih naroda s prostora Tuzlanskog kantona", naveli su u svojoj rekaciji iz HDZ-a TK.

Iz HDZ-a TK su postavili i pitanje zbog čega su u Ministarstvu boraca TK izbačene s popisa svečanosti od značaja, a koje su vezane za branitelje koji su bili u jedinicama HVO-a?

"Ti branitelji su časno branili prostor na kojem danas slobodno živimo. Postavlja se pitanje je li to koncept na koji treba pristati, u kojem će neko samo zato što je većina marginalizirati i oduzimati ustavom zagarantirana prava drugome.

Zbog toga je licemjerno da novoformirani Socijaldemokrati, a zapravo iste političke figure, navodno štite narode i žele uvesti određene zemljopisne podjele. Nikakva vrsta lažnog dušobrižništva nam nije potrebna, a naročito svojevrsno lažno ‘razumijevanje‘ i vrlo prozirno predizborno zalaganje za Hrvate", kaže se u priopćenju.

Pred kraj navode i da HDZ BiH zagovara drugačiji koncept i to se pokazuje konkretnim djelima.

"Kod imenovanja dužnosnika na višim nivoima vlasti uvijek se vodi idejom da svaki od prostora BiH bude zastupljen u tijelima zakonodavne i izvršne vlasti uz obavezno poštivanje stručnosti i drugih potrebnih preduvjeta. U tom duhu su i Hrvati iz Tuzlanskog kantona uvijek imali mjesto unutar struktura, ali i kroz različite druge vidove su se podupirali projekti od interesa za stanovništvo. Treba podsjetiti da je HDZ BiH na višim nivoima podržao vrlo značajne projekte i za Tuzlanski kanton, a jedan od njih je svakako rješavanje problema redukcije vode u Tuzli, izgradnja niza komunalnih i infrastrukturnih projekata i bio istinski zagovornik jednakog razvoja svakog dijela BiH", istaknuli su iz HDZ-a TK.

Pozvali su čelnike Socijaldemokrata BiH da, kako su naglasili, odustanu od prljavog i zlonamjernog poturanja priče kako se vrši određena zemljopisna podjela Hrvata samo zato što im se žuri da uđu u Vladu FBiH i to s kapacitetom koji su ostvarili kroz drugi politički subjekt.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 23:47