StoryEditor
obrana protiv

Tužiteljstvo traži pritvor za Hamzu Čardakliju zbog najave terorističkog čina

Piše desk  /  08.06.2022., 08:11h

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je zatražilo od Državnog suda da odredi mjesec dana pritvora Hamzi Čardakliji, koji je nakon dojave američkog FBI-a osumnjičen za kazneno djelo prijetnje terorističkim činom po ugledu na pucnjave u SAD-u, dok se Obrana protivila ovom prijedlogu, javlja detektor.ba.

Tužitelj Dubravko Čampara rekao je kako je Državno tužiteljstvo podnijelo prijedlog za pritvor od mjesec dana zbog kaznenog djela prijetnje terorističkim činom nakon prijave američkog FBI-a kako je osoba, za koju se ispostavilo da je osumnjičeni, ostavila komentar na društvenim mrežama – gdje su se spominjali nedavni događaji u vezi s pucnjavama i ubojstvima u školama na području Sjedinjenih Američkih Država (SAD) – izjavivši da će on isto učiniti i na području Sarajeva.

Ministarstvo unutarnjih poslova Županije Sarajevo (MUP ŽS) i Federalna uprava policije (FUP) pretresli su stan u kojem živi osumnjičeni te oduzeli mobilni telefon i kompjutor, kazao je tužitelj, dodavši kako će biti izvršen i pretres na području Brčkog.

Čampara je objasnio kako tijekom pretresa nije pronađeno oružje i oruđe kojim se može izvršiti ovo kazneno djelo te da je osumnjičeni ispitan na ove okolnosti.

“U potpunosti je priznao da je počinio ovo kazneno djelo”, rekao je tužitelj.

On je kazao da je Tužiteljstvo BiH u strahu, ako osumnjičenom ne bude određen pritvor, da će doći do neželjenih posljedica, sličnih onima koje su se dogodile na području SAD-a.

Prema njegovom prijedlogu, potrebno je da se za Čardakliju uradi neuropsihijatrijski i psihološki pregled.

Kako je rekla braniteljica Adna Dubojlić, tužitelj nije obrazložio pisani prijedlog da bi se ovo kazneno djelo moglo ponoviti, te je dodala kako ne postoji nikakva realna opasnost da bi se to moglo dogoditi.

Dubojlić je kazala kako ne postoje dokazi da je Čardaklija izjavio da će se nešto ovakvo dogoditi u Sarajevu, rekavši kako Tužiteljstvo nije dostavilo sve dokaze Obrani.

“Nemamo navode s koje stranice, kako je utvrđeno, da je moj branjenik počinio kazneno  djelo”, kazala je Dubojlić i dodala kako su ovi dokazi nedovoljni da bi postojala sumnja da je počinjeno ovo kazneno djelo, ali i da pritvor nije neophodan da bi se izvršilo vještačenje.

Potpuno nesvjesno, “dijete je napisalo komentar gdje nije trebalo”, rekla je Dubojlić, napomenuvši kako osumnjičeni ranije nije posjećivao stranice u vezi s terorizmom, da je student prve godine elektrotehnike te, ako dođe do pritvora, to neće biti dobro po njegov život.

“Vrlo je jasno, kada se sagledaju svi dokazi, da se ne radi o ozbiljnoj stvari”, kazala je Dubojlić, dodavši kako je Čardaklija ostavio komentar na platformi Discord, gdje je otvorio profil prije pet ili šest godina da bi igrao igrice, te da profil nije otvoren zbog ovog slučaja.

Navela je da prijedlog pritvora smatra neosnovanim te predložila mjere zabrane.

Hamza Čardaklija obratio se Sudu BiH i rekao kako on jest napisao komentar, ali da to nije mislio, te je dodao kako nije mislio da zbog komentara može doći do ovako ozbiljne situacije.

Kazao je kako je komentar na engleskom jeziku napisao iz dosade te da u komentaru nije spominjao niti Sarajevo niti BiH.

Obrana i Tužiteljstvo BiH će o odluci Suda biti obaviješteni naknadno.

Dnevnk.ba

23. travanj 2024 19:42