StoryEditor
ratni zločini

Tužiteljstvo traži 20 godina za Mahmuljina, Obrana za ukidanje “selektivne” i “netočne” presude

Piše Desk  /  21.09.2021., 18:54h
Tužiteljstvo BiH je u žalbi zatražilo višu kaznu za bivšeg zapovjednika Trećeg korpusa Armije BiH Sakiba Mahmuljina, dok je obrana zatražila puštanje na slobodu ili novo suđenje.

Tužiteljatvo i Obrana iznijele su žalbe na presudu kojom je Mahmuljin osuđen na deset godina zatvora, jer nije spriječio i kaznio ubojstva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

Tužiteljstvo se žalilo na visinu izrečene kazne za ubojstva zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), te nečovječno postupanje prema zarobljenicima, civilima i ranjenicima, prenosi Detektor.ba.

Tužilac Vladimir Simović zatražio je da Mahmuljin bude osuđen na maksimalnih 20 godina zatvora, ocijenivši da je Prvostupanjsko vijeće izreklo blagu kaznu.

Prema njegovim riječima, u prvostupanjskoj presudi su neosnovano kao olakšavajuće okolnosti cijenjene obiteljske prilike, korektno držanje na Sudu i neosporavanje djela, kao i izostanak teških posljedica.

“Ne samo da su 52 vojnika ubijena, nego su 22 osobe teško zlostavljane”, rekao je Simović, dodajući da nije dovoljno cijenjena činjenica da su ubojstva počinjena na okrutan i bezobziran način.

Obrana je zatražila oslobađanje ili ukidanje presude. Prema riječima braniteljice Vasvije Vidović, ovo je rijedak slučaj u kojem je ispoljeno toliko selektivnosti prema dokazima.

Navela je da su od 293 dokaza Obrane samo četiri spomenuta u presudi, a da za 289 nije obrazloženo zbog čega nisu cijenjeni. Dodala je da se od 26 svjedoka i dva vještaka, u presudi spominje samo njih četvero, od kojih tri usput.

Vidović je navela da Prvostupanjsko vijeće nije obrazložilo zbog čega je smatralo irelevantnim svjedoke Obrane koji su izjavili da Odred “El-Mudžahidin” nije bio u sistemu rukovođenja i kontrole.

Kako je kazala, sve je to dovelo do povreda kaznenog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Ona je navela da presuda sadrži netočnosti i da se poziva na neodređene floskule, kao i  na “mnoge druge svjedoke” ne navodeći koje, te na dokumente izvan vremenskog okvira optužnice.

“Dokazi pokazuju jedno a presuda navodi drugo… Ovo ja nikad nisam srela u sudskoj praksi, a vjerujem da niste ni vi”, kazala je Vidović, obraćajući se Apelacijskom vijeću.

Dodala je da je rijedak nedostatak presude za ratne zločine i obrazlaganje radnji izvršitelja.

Braniteljica je navela da je Prvostupanjsko vijeće pogrešno utvrdilo da je Mahmuljin imao efektivnu kontrolu nad Odredom “El-Mudžahidin”. Prema njenim riječima, dokazi pokazuju da je Odred za vrijeme akcija “Proljeće 95” i “Farz” bio pretpočinjen 35. diviziji pod zapovjedništvom Fadila Hasanagića i da postoje njegove naredbe Odredu.

Vidović je navela da je Vijeće poklonilo vjeru Hasanagiću, ali da njegove tvrdnje da nije zapovjedao Odredom nisu točne.

“[Presuda] kaže naredbe generala Mahmuljina. Uopće ih nije on potpisao. Ja vas molim da vidite što piše tamo”, kazala je braniteljica, navodeći da je efektivna kontrola nad Odredom bila izvan BiH.

Branitelj Nermin Mulalić osvrnuo se na navode da je optuženi imao razloga da zna ili da je znao za zločine. On je kazao da nema dokaza da je Mahmuljin dobio ijedan dokument ili da mu je netko usmeno prenio što se dešava.

Optuženi Mahmuljin je rekao da još jednom izražava žaljenje.

“Svi pripadnici Trećeg korpusa, koji su poštovali moje naredbe postupali su prema zarobljenicima po propisima…”, istaknuo je Mahmuljin, dodajući da je Treći korpus predao 284 zarobljena pripadnika VRS-a.

Apelacijsko vijeće naknadno će donijeti odluku o žalbama.

Dnevnik.ba

16. lipanj 2024 20:23