StoryEditor

Tužiteljstvo objavilo razloge uhićenja Fikreta Abdića

Piše D  /  18.06.2020., 02:06h

"U akciji koja se provodi u suradnji s Federalnom upravom policije, slobode je lišeno šest osoba, među kojima je i prvoosumnjičeni načelnik Općine Velika Kladuša. Pretresi se vrše na više lokacija na području Velike Kladuše, uključujući prostorije Općine", navodi se u priopćenju nadležnog tužiteljstva.

Današnja akcija je rezultat višemjesečne istrage Kantonalnog tužiteljstva Unsko-sanskog kantona koja se vodi protiv sedam fizičkih i jedne pravne osobe, dodaje, gdje se osumnjičenima stavlja na teret sumnja da su počinili više produženih kaznenih djela zlouporabe položaja ili ovlasti i povrede ravnopravnosti u obavljanju gospodarske djelatnosti.

"Tužiteljstvo vodi istragu o kaznenim djelima počinjenim od 2016. godine do danas, koja se odnose na radnje općinskog načelnika, državnih službenika zaposlenih u Općini Velika Kladuša i odgovorne osobe u osumnjičenoj pravnoj osobi u postupcima javnih nabava u kojima je Općina Velika Kladuša ugovorni organ. U ovim postupcima je osumnjičena pravna osoba kontinuirano dovođena u povoljniji položaj u odnosu na druge pravne osobe. Osumnjičeni su izbjegavali provođenje otvorenog postupka javnih nabava i suprotno Zakonu o javnim nabava BiH, primjenom direktnog sporazuma, birali isključivo osumnjičenu pravnu osobu kao izvršitelja usluga. Ovako provedene javne nabave su potom plaćane iz Proračuna Općine Velika Kladuša", stoji u priopćenju.

Također se sumnja da je općinski načelnik Općine Velika Kladuša koristio svoj službeni položaj u periodu od 2017. godine do kraja 2019. godine i protivno Zakonu o državnoj službi u USK i Zakonu o plaćama i naknadama u organima vlasti u USK uvećavao plaće i isplaćivao nagrade pojedinim državnim službenicima zaposlenim u Općini Velika Kladuša, te da je protivno ovim zakonima unaprijedio na viša radna mjesta nekoliko državnih službenika zaposlenih u Općini Velika Kladuša.

"U konačnici se sumnja da je dvoje osumnjičenih u periodu od 2016. godine do danas iskorištavalo svoj službeni položaj pri izradi, donošenju i proglašenju proračuna Općine Velika Kladuša za 2017, 2018, 2019. i 2020. godinu i uvrštavali u ove proračunske grantove za dvije neprofitne pravne osobe bez jasnih namjena i pravdanja sredstava. Predmetna sredstva su i isplaćena. Osobe lišene slobode će tijekom sutrašnjeg dana biti predane postupajućem tužitelju, nakon čega će biti odlučeno o daljnjim mjerama", zaključili su.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 02:17