StoryEditor
navodne ukrajinske ikone

Tužiteljstvo BiH zbog nedostatka dokaza obustavilo istragu protiv Dodika u predmetu "Ikona"

Piše desk  /  18.09.2023., 12:15h

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage, nakon što je iz Ukrajine primilo obavijest da ikona zbog koje je formiran predmet protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, ne pripada nacionalnom kulturnom naslijeđu ove zemlje, potvrđeno je za Detektor.

Iz Tužiteljstva BiH su, po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć, od Generalnog tužiteljstva Ukrajine dobili odgovor u kojem se navodi da se navedena ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, te da su istražitelji zatvorili postupak.

Nisu pronađeni dokazi

- Nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je umjetničko djelo nezakonito premješteno, ukradeno sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umjetničku vrijednost, niti da pripada nacionalnom kulturnom nasljeđu Ukrajine i da je nacionalna vrijednost - navodi se u odgovoru Tužiteljstva BiH koje je zbog toga donijelo naredbu o neprovođenju istrage.

Polovinom prosinca 2020. godine Milorad Dodik, tada član Predsjedništva BiH, poklonio je Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Rusije, pozlaćenu ikonu staru 300 godina kao znak “srpsko-ruskog“ prijateljstva.

Iz Ambasade Ukrajine su potom zatražili sastanak s ministricom vanjskih poslova Biserom Turković i glavnom tužiteljicom Tužiteljstva BiH Gordanom Tadić. Iz Ukrajinske ambasade su tražili da ikona bude vraćena u ovu zemlju, jer pečat na poleđini ikone nedvosmileno dokazuje da se radi o ikoni koja je ukrajinska kulturna baština, i koja je nestala iz te zemlje te pripada isključivo Ukrajini. Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov je nakon toga vratio Ikonu. 

Neizvršavanje odluka visokog predstavnika

Iz Tužiteljstva BiH su u siječnju 2021. formirali predmet i saslušali nekoliko svjedoka, među kojima i ambasador BiH u Rusiji.

Dnevnik.ba

28. rujan 2023 18:39