StoryEditor
veliki park

Tužiteljstvo BiH uložilo žalbu na oslobađajuću presudu Vikiću i ostalima za zločin u Sarajevu

Piše desk  /  03.08.2022., 10:45h

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine uložilo je žalbu Apelacijskom odjeljenju Državnog suda na presudu kojom su Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić oslobođeni optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno ubojstva osam pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) u sarajevskom Velikom parku 22. travnja 1992. godine.

Kako su naveli iz Državnog tužiteljstva, žalba je upućena zbog pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, s prijedlogom da se prvostupanjska presuda ukine, ponovo zakaže pretres te optuženi oglase krivima i kazne po zakonu.

Prvostupanjskom presudom, 21. travnja ove godine su Vikić, u svojstvu komandanta Odreda milicije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine (MUP RBiH), i Pušina, nekadašnji pomoćnik ministra za uniformiranu policiju, oslobođeni optužbe da su znali ili mogli znati da se njihovi podređeni spremaju počiniti ubojstva te da su propustili da kazne počinitelje, dok su Uzunović i Čovčić, u svojstvu bivših pripadnika Jedinice rezervnog sastava policije, oslobođeni optužbe da su sudjelovali u ubojstvima osam zarobljenih vojnika i prijevozu njihovih tijela na Darivu, gdje su zapaljena.

U žalbi je tužiteljica, kako su naveli u Tužiteljstvu, stavila naglasak na dokaze i iskaze svjedoka kojima se optuženi Vikić i Pušina terete po komandnoj odgovornosti u smislu odnosa nadređeni – podređeni, koji su bili informirani o zločinu, nakon čega su propustili da uhite, procesuiraju i sankcioniraju počinitelje i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanje tijela.

“U odnosu na optužene Uzunovića i Čovčića, koji se terete kao individualni počinioci, naglasak je stavljen na kaznenopravne radnje koje su kao pripadnici Jedinice rezervnog sastava odreda počinili zajedno s pripadnicima odreda čiji je komandant bio Dragan Vikić”, priopćili su iz Tužiteljstva, prenosi detektor.ba.

U obrazloženju prvostupanjske presude je navedeno da Tužiteljstvo nije dokazalo efektivnu kontrolu i jasan odnos nadređeni – podređeni, kao i da su nepouzdani bili iskazi svjedoka u vezi s Uznovićevom identifikacijom, dok Čovčića nitko od njih nije doveo u vezu s događajem.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 08:25