Article_Top_970x250

Tužiteljstvo BiH traži pritvor za osumnjičenu za financiranje terorizma

žena iz tuzle

Tužiteljstvo BiH traži pritvor za osumnjičenu za financiranje terorizma

svibnja 13, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva/Ilustracija

Tužitelj Tužiteljstva BiH, nakon ispitivanja osumnjičene, prema Sudu BiH, uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenu Senu, Hamzabegović, rođenu 1960. godine u Tuzli, državljanku BiH i Švicarske Konfederacije.

Tužiteljstvo BiH zajedno sa SIPA i partnerskim institucijama u Bosni i Hercegovini i inozemstvu, provodi istragu, tijekom koje su prikupljeni dokazi da je osumnjičena, u više navrata, u periodu od 2013. do 2018. godine, sudjelovala u prikupljanju i pružanju financijske pomoći, za državljane Bosne i Hercegovine, koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih formacija takozvanog “ISIL-a”, uključujući formacije “Jahbet Al Nusra”, „Al Nusrah Front” i drugim formacijama a koje su od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, proglašene terorističkim organizacijama.

Prikupljeni su dokazi da je osumnjičena u nekoliko navrata, svome suprugu koji je bio visokopozicionirani pripadnik “ISIL-a” i koji se još uvijek nalazi u bijegu, prosljeđivala novac, iako je znala da će navedeni novac biti korišten za financiranje terorističkih skupina i njihovih aktivnosti.

Također, prikupljeni su dokazi, da je osumnjičena osobno, boravila na području Sirije, te je bila u kontaktu s državljanima BiH na tom području i znala u koje svrhe se koristi novac koji je prosljeđivala.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenu, sukladno članku 132. stavak 1. točke a) i c), Zakona o kaznenom postupku BiH, upućen je prema Sudu Bosne i Hercegovine, koji je danas zakazao ročište povodom prijedloga Tužiteljstva BiH.

Dnevnik.ba