Article_Top_970x250

Tužiteljstvo BiH podignulo optužnicu protiv državljanina koji je bio borac ISIL-a

terorist

Tužiteljstvo BiH podignulo optužnicu protiv državljanina koji je bio borac ISIL-a

svibnja 13, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u srijedu je podignulo optužnicu protiv državljanina Emira Ališića kojega tereti zbog terorizma i ratovanja u Siriji.

Ališić (50) je jedan iz skupine državljana BiH koji su zarobljeni u Siriji 2019. godine nakon poraza terorističke organizacije Islamska država (IS).

Oni su tamo nekoliko mjeseci proveli u zatvorima pod kontrolom američko-kurdskih snaga, a potkraj 2019. godine deportirani su u BiH kako bi im se tamo sudilo u sklopu sporazuma kojega su SAD postigle s državama čiji su građani zarobljeni kao pripadnici islamističkih terorističkih postrojbi u Siriji i Iraku.

"Pridružio sam se ratu kako bih podržao islam, proširio ga u sve dijelove svijeta", izjavio je Ališić u jednom prilogu za kurdsku televiziju K 24 snimljenom nakon što su ga zarobili.

Svi deportirani muškarci sada su u pritvoru u BiH i čekaju suđenje.

U optužnici protiv Ališića navedeno je kako je on u Siriju dragovoljno otišao potkraj 2013. godine, a boravio je u gradovima Rakka i Haritan gdje se punih šest godina borio u redovima razlčiitih terorističkih postrojbi u sastavu Islamske države.

Sada je optužen za protuzakonito pridruživanje paravojnim postrojbama u inozemstvu, a za to kazeno djelo u BiH je predviđena kazna od najmanje tri godine zatvora, prenosi Hina.

Dnevnik.ba