StoryEditor
Uznemiravanje javnosti

Tužiteljstvo BiH otvorilo predmet, može li se dogoditi da Helez procesuira sam sebe?!

Piše desk  /  25.11.2023., 12:57h

Tužiteljstvo BiH formiralo je jučer predmet povodom tvrdnji ministra obrane Zukana Heleza (SDP) da na području RS postoje ruski vojni kampovi za obuku.

Ove tvrdnje Helez će morati predočiti državnim tužiteljima, međutim kako "Avaz" saznaje" njegovi navodi nisu točni. 

Uznemiravanje javnosti

Kako saznaje Avaz iz izvora bliskih Vijeću ministara BiH, OSA je proslijedila informaciju predsjedavajućoj Vijeća ministara Borjani Krišto da ne raspolaže nikakvim informacijama o tvrdnjama Zukana Heleza o postojanju bilo kakvih vojnih kampova na području RS-a ni Sarajeva. 

Kako stvari stoje, zbog uznemiravanja javnosti, ali i lažnih tvrdnji, Helez bi, umjesto "terorista" za koje tvrdi da sudjeluju u vojnim vježbama mogao biti taj koji će biti procesuiran i zaraditi optužnicu.

Zadovoljavajuća situacija

Inače, sigurnosna situacija u BiH, kada se sagleda političko stanje, je više nego zadovoljavajuća, o čemu govore i pojedini obavještajni pokazatelji.

Prema svemu sudeći, "obavještajni" Helez pobrkao je ruske teroriste s airsoft klubovima s područja Pala.

Podsjećamo, on je govorio da ima fotografije koje dokazuju postojanje kampova. On je navode o vojnim kampovima na istoku BiH najprije iznio gostujući na televiziji N1 2. studenog, govoreći da se radi "o nekim mladim ljudima i nekim ljudima iz Rusije", ne želeći da kaže od koga je dobio te informacije. Kasnije je za Radio Slobodnu Evropu rekao da postoje i u okolini Sarajeva.

Međutim, nije nemoguće da zbog velikog uznemirenja javnosti Tužiteljstvo BiH procesuira ministra obrane BiH, zbog kojega je nastala velika afera u međunarodnim razmjerama.

Dnevnik.ba

27. veljača 2024 10:22