StoryEditor

Tužiteljstvo BiH istražuje tajni sastanak Mehmedagića i Debeveca

Piše D  /  30.12.2020., 07:12h

Tajni sastanak ovog dvojca dogodio se 14. prosinca u ulici Branitelja Sarajeva, u glavnom gradu BiH, saznaje Raport.ba.

Postavlja se pitanje kako se optuženik i osumnjičenik Mehmedagić može sastajati s Debevecem, predsjednikom pravosudne institucije pred kojom mu se sudi?

Raport podsjeća da je 22. listopada ove godine Tužiteljstvo BiH podiglo prvu optužnica protiv Mehmedagića i službenika OSA-e Muhameda Pekića zbog zloporabe položaja. Mehmedagić i Pekić se sumnjiče da su navodno zlorabili svoj položaj u Agenciji da bi otkrili tko je podnio anonimnu kaznenu prijavu protiv Mehmedagića.

Sud BiH 4. studenog potvrdio je ovu optužnicu, a 18 prosinca počelo je suđenje u ovom predmetu.

Četiri dana prije toga, dakle 14. prosinca, podignuta je druga optužnica protiv Mehmedagića, ovaj put u aferi “Sigurnosne provjere”. Osim njega, optužen je i ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

Tužiteljstvo BiH osim toga vodi istragu protiv Mehmedagića zbog navodno sporne fakultetske diplome.

Dakle, isti dan kada se protiv Mehmedagića podiže druga optužnica, on se sastaje s predsjednikom Suda BiH Rankom Debevecem.

Raport je u posjedu fotografija na kojima se njih dvojica vide u haustoru jedne zgrade u Sarajevu. Prema tim fotografijama, vidi se da su se njih dvojica zadržali više od dva sata.

Međutim, s obzirom na to da se Mehmedagiću sudi u instituciji na čijem je čelu Debevec, postavlja se pitanje je li taj sastanak bio legitiman i legalan.

Osim toga, Mehmedagić čeka da Sud BiH potvrdi ili odbaci optužnicu Tužiteljstva BiH u predmetu “Sigurnosne provjere”.

Zanimljivo je da je do istih saznanja došlo i Tužiteljstvo BiH koje je otvorilo predmet o mogućem neovlaštenom sastanku Mehmedagića i Debeveca.

To je potvrdio i Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH.

Na upit Raporta je li Tužiteljstvo BiH otvorilo predmet i ako jeste na osnovu čega, te zbog čega smatraju da je sastanak sporan, Grubešić nje odgovorio šturo: “Formiran je predmet.”

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 23:57